Zona dijeta


Biokemičar, Dr. Barry Sears je razvio zona dijetu.



Zona nije još jedna dijeta koja traje tjedan dana, već je u pitanju cjelokupan način prehrane uz koji ne samo da ćete mršaviti, već ćete biti i boljeg zdravlja.
Dnevno vam je potrebno minimalno 5 obroka od kojih su 3 veća. Također, razmaci između obroka ne smiju biti duži od 5 sati. Dnevno pijte oko 2 litre vode, a svaki obrok ne smije sadržavati više od  500 kalorija. Ako se pridržavate Zone, rezultate ćete vidjeti već nakon tjedan – dva.
Prehrana u zoni je jedinstvena jer naš svaki obrok treba da sadrži 40% ugljikohidrata, zatim 30% proteina i 30% masti.

Ovo nije uobičajena dijeta, već sasvim novi način prehrane- zdrava prehrana. 
Da bi se potpuno shvatio način provođenja zone potrebno je imati knjigu u kojoj je sve detaljno objašnjeno. No pisat ćemo recepte pa možete po tom jelovniku pratiti ukoliko se želite početi zdravo hraniti.
Zona daje dobre rezultate za regulaciju inzulina i dobra je za dijabetičare i za sve koji žele živjeti zdravi i vitki.

Niti jedna dijeta nije apsolutno dobra za vaše zdravlje. Stoga, prije nego se posvetite novom režimu prehrane, potražite savjet svog liječnika. 



VINSKI GULAŠ

10P 350g govedine
  kim
  lovor
  crvena mljevena paprika
  sol
9M 3 žličice ulja
4U 200g krumpira
1,5U    150ml bijelog vina
0,5U 60g pasirane rajčice
3U 420g luka
  1 žlica vegete
   
1U 290g svježeg kupusa
1M 1/3 žličice maslinovog ulja
















Meso narezati na podjednake komadiće i ispeči na ulju i malo vode. Izvaditi meso pa na istoj masnoći pirjati nasjeckani luk. Dodati meso, lovor, kim i Vegetu te nastaviti pirjati povremeno podlijevajući vodom.

Pred kraj pirjanja po potrebi posoliti, dodati crvenu mljevenu papriku, koncentrat rajčice, vino i krumpir narezan na kockice. Kuhati dok krumpir i meso ne omekšaju.

Vinski gulaš poslužiti uz salatu od kupusa začinjenu maslinovim uljem i octom .


ZELJANICA
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sastojci
2U            500 g špinata
7 U           14 žlica brašna
5 P           350 g sira
4P            4 jaja
3 M          3 žlica kis. vrhnja
0.6 UPM   150 ml mlijeka
                1 prašak za pecivo
6 M          2 žličice masl. ulja za podmazati  
ukupno:
9.6   UPM
 
Priprema
Jaja, vrhnje i dobro zgnječeni sir umutiti . Zatim dodavati 14  žlica brašna i prašak za pecivo. Špinat oprati , sitno nasjeckati , nasoliti i ostaviti   0,5 sata , lagano ocijediti i umiješati u gornju smjesu. Po želji dodati češnjaka i vlasca (ili druge začinske trave). Ako je smjesa pregusta dodati mlijeko. Kalup namastiti i u njega ravnomjerno raspodijeliti smjesu. Peći oko 30 minuta na 200 stupnjeva.
Posluživanje
Dobra je i topla i hladna, a  možete ju napraviti i sa zeljem, blitvom,koprivama, keljom … 
Savjet
Umjesto 4 jaja možete uzeti 2 jaja i 4 bjelanjka.
 
 
 
TORTA S JAGODAMA
Sastojci
biskvit
     4P               4 jaja
     5U               10 žlica brašna
     1U               0,5 žlice fruktoze
                        4 žličice stevije
                        6 žlica hladne vode
                        mala žličica soda bikarbone
 
fila
     6,5P            450gr svježeg sira
     3U               540gr  jagoda
     12M             2dl slatkog vrhnja   (malo manje)
     1,5P            vrečica želatine u prahu
                        4 žličice stevije
     1U               1 crveni preljev za tortu
     2U               1,5 dl soka od jagoda (višnje) + 0,5dl vode
    
                       
Priprema:
Ispeči biskvit veličine 22x22cm ( ili promjera 16cm)  na 180°C.
 
Od jagoda napraviti kašicu u blenderu (malo cijelih jagoda ostaviti za ukras). Umutiti sir,steviju i dodati kašicu od jagoda, a zatim umiješati namočenu i zagrijanu želatinu. Umutiti vrhnje za šlag i ručno umiješati u kremu, kremu  premazati preko biskvita i ukrasiti komadićima jagode. Preljev  za torte pripremiti sa sokom i vodom prema uputi i kad se počne zgušnjavati preliti preko torte.
 
Ukupno   12 blokova UPM

0 comments:

Popularni postovi