Hrast u borbi protiv gljivica, pretjeranog znojenja, ekcema, hemoroida




Preparate napravljene od kore hrasta lužnjaka koristimo u obliku obloga ili kupki u slučaju čireva na koži, rana, hemoroida, vlažnih ekcema, promrzlina, pri pretjeranom znojenju nogu i protiv gljivičnih zaraza.
 Tanini smanjuju izlučivanje znojnih i lojnih žlijezda i sprečavaju razvoj bakterija na koži.
Čaj se koristi za ispiranje pri upali grla - angina, kod upale desni i drugih upalnih procesa u usnoj duplji.

Čaj: od jedne kašičice čajne mješavine napravimo čaj koji treba kuhati 5 minuta. Taj preparat upotrebljavamo za grgotanje, ispiranje rana i kao čaj koji pijemo po dvije šalice na dan. Osjetljive osobe treba da uzimaju samo pola količine.
Čajna mješavina:
za ispiranje pri upali vagine i anusa:
hrastova kora....20g,
cvijet kamilice....40g,
zeleni dijelovi hajdučke trave (stolisnik)....40g.
Dvije kašičice mješavine pripremamo kao čaj, koji za ispiranje koristimo mlak.
Za jaku, neuobičajenu dijareju - šaku lišća staviti u 1litru ključale vode i ostaviti da vrije 10 minuta. Piti od 3 do 5 šalica dnevno.

ZA VANJSKU UPOTREBU:
Pretjerano znojenje nogu, kožne upale, ispucala koža, vlažni ekcem, promrzline:
Kupke i obloge: 100g izmrvljene kore sipati u 1 litru vode, ostaviti da vrije 10 minuta i procijediti. Potopiti stopala ili šake 3-4 puta dnevno ili na oboljelo mjesto stavljati obloge natopljene ovim rastvorom.
Čaj za ispiranje grla: 15g samljevene kore ili lišća sipati u 1 litru ključale vode i ostaviti da vrije 10 minuta. Ispirati grlo 3 do 6 puta dnevno.

Neželjeno djelovanje

Treba izbjegavati bilo kakav kontakt sa očima, kao i potapanje cijelog tijela u kupku. U slučaju većih otvorenih rana, hrastovu koru i druge preparate koji sadrže tanine ne koristiti zbog opasnosti od oštećenja jetre.

0 comments:

Popularni postovi