Kako prepoznati ravne tabane?

Ravni tabani mogu biti urođeni i stečeni. Urođeni ravni tabani su, po pravilu, posljedica urođenog nedostatka vezivnog tkiva.


Pri tom, zajedno sa ravnim tabanima, ovaj nedostatak izaziva kod takve djece kratkovidost, dodatna horda u srcu, fleksija žučne kese i si. Normalno stopalo ima dva svoda - uzdužni (s unutrašnje strane stopala) i poprečni (između osnove prstiju). Oba svoda služe za držanje ravnoteže i zaštitu organizma od potresa prilikom hodanja. Ako su svodovi stopala ravni - potrese prilikom hodanja mora kompenzovati kičma i zglobovi nogu. Po svojoj funkciji - oni nisu predviđeni za to i zbog toga tu ulogu ispunjavaju prilično loše i brzo ispadaju iz stroja (kod ljudi sa ravnim tabanima često su prisutne artroze i skolioza kao rezultat poremećaja funkcije kičme i zglobova).

Opasnosti loše obuće
Jedan od najvažnijih uzroka stečenih ravnih tabana je loše odabrana obuća. Za pravilno formiranje svoda stopala neophodan je konstantan trening mišića i ligamenata stopala. Mišiće i ligamente će natjerati da rade i hodanje po oštroj travi, kamenju, pijesku. Bez opterećenja mišići stopala slabe (kao i svi drugi mišići koji ne rade) i ne mogu podržati stopalo u povišenom položaju. Rezultat toga su ravni tabani! Da vaše dijete ne završi sa ravnim tabanima, morate pažljivo birati obuću koju će nositi. Dijete ne treba nasljeđivati odjeću od starije braće ili rođaka: razgažena unutrašnjost tuđe obuće nepravilno raspoređuje opterećenje na stopalo. Dječja obuća mora imati nisku petu, čvrst zadnji dio i imati meki anatomski uložak koji će kompenzovati odsustvo šišarki i kamenčića pod nogama i obezbjeđuje pravilno formiranje stopala. Kod odraslih se najčešće javljaju statički ravni tabani, što je u vezi sa prekomjernim opterećenjem na noge.

Šta se smatra prekomjernim opterećenjem? Prekomjerna težina, dugotrajno stajanje, trudnoća, hodanje na visokim petama (žene u obući sa visokim petama i sa špicastim vrhom ne opiru se na cijelo stopalo nego samo na vrhove metetarzne kosti). Kao preventivu, treba koristiti tanke anatomske uloške od lateksa koji se stavljaju u obuću. Da biste provjerili imate li ravna stopala, napraviti jednostavan test za koji vam je potrebna samo masna krema i list papira. Namažite taban kremom i stanite na papir. Stanite ravno, opirući se na cijelo stopalo da biste dobili tačan rezultat. Zatim pažljivo pregledajte trag koji je vaš taban ostavio na papiru. Kod normalnog stopala, ivica ide unutrašnjom stranom stopala (nema otiska na papiru), koja po sredini zauzima više od polovine stope. Ako te ivice nema uopće ili je uska (pola stope ili manje) - imate ravne tabane.

Bol u stopalu
Simptomi koji upozoravaju na ravne tabane su i: bol u stopalu poslije fizičkog opterećenja (prvi stadij bolesti); uvečer su stopala umorna i otečena; bol zahvata cijelu nogu do koljena (drugi stadij ravnih tabana); u trećem stadiju počinju boljeti i slabine, a hodanje (u obući) postaje mučenje. Bolove u nogama mogu pratiti uporne glavobolje. Noga kao da je narasla - primorani ste kupovati obuću za broj veću; stopalo je postalo široko toliko da nema šanse da obujete omiljene cipele; na staroj obući pete su razgažene s unutrašnje strane.

Međutim, navedeni simptomi mogu zavarati, odnosno ne mora se raditi o ravnim tabanima nego o vaskularnoj ili endokrinoj bolesti, zato se obavezno obratite ljekaru. Potpuno izlječenje ravnih tabana moguće je samo u djetinjstvu. Kod odraslih razvoj bolesti moguće je samo usporiti. Korekcija ravnih tabana podrazumijeva ispunjavanje sljedećih ciljeva: ojačati mišiće i ligamente stopala kako se ne bi dalje „razvaljivalo; zaštiti cijeli organizam, prije svega kičmu, od prevelikog opterećenja; spriječiti razvoj komplikacija - artrozu sitnih zglobova stopala, deformaciju prstiju i bolesti kičme.

Hodajte po neravnoj površini
Mišići i ligamenti stopala moraju raditi. Natjerati ih na rad možete naizmjeničnim toplo-hladno kupkama, masažom, gimnastikom i najzad - hodanjem po neravnoj površini. Uvečer možete kiseliti noge u što toplijoj vodi sa dodatkom čaja od kamilice ili morske soli ili ekstrakta od borovih iglica - sva ta sredstva imaju tonizujuće dejstvo. Ako poslije banjanja u vrućoj vodi sa navedenim dodacima zalijete noge hladnom vodom ili ih protrljate komadićem leda - umor će nestati kao da ga nikad nije ni bilo.

Prije zalivanja hladnom vodom, dobro je da izmasirate stopala. Prvo blagim, nježnim pokretima, a zatim pojačavajte pritisak -gnječite ih palčevima ili čak pesnicom. Gnječite stopala od peta prema prstima po unutrašnjem rubu tabana, zatim po sredini i na kraju - po spoljašnjoj strani stopala (ova dio masirajte što jače i što energičnije). Osobe s ravnim tabanima moraju raditi gimnastiku bar 10 minuta dnevno. Kupite dva masažera za stopala (tzv. jež prostirke). Jedan stavite u kupatilo. Kad se umivate ili perete zube, stanite na njega bosim nogama i radite nekoliko jednostavnih pokreta: podižite se na prste, prebacujte težinu tijela sa prstiju na pete, stojte oslanjajući se na spoljnu stranu stopala. Ako drugi masažer stavite u kuhinju, pored šporeta i kuvajući ponavljate ove vježbe - obezbijedili ste potpunu stimulaciju svojim stopalima.

Hodajte bosi
U prirodi - hodajte bosi, čak ako vaša razmažena stopala protestvuju protiv borovih iglica, travki, kamenčića. Trčanje po mokroj travi ne samo što izaziva uzbuđenje i radost nego i odlično stimuliše stopala. Kod kuće nema potrebe da hodate bosi - nikakve koristi od ravnog parketa. Obraćajte pažnju i na način na koji hodate - nastojte da noge pomjerate paralelno i oslanjate se na spoljni dio stopala. Anatomski ulošci vraćaju stopalu normalan položaj i preuzimaju ulogu amortizatora. Kod manjih znakova deformacije nožnog palca pomoći će korektor koji se stavlja između prstiju. Riječ je o maloj mekoj silikonskoj razdjelnici koju treba staviti između palca i drugog prsta, zbog čega se palac ne može kriviti u pravcu malog prsta.

Danas postoji čitav niz ortopedskih pomagala koji mogu olakšati osobama sa ravnim tabanima. Istina, neke od deformacija je moguće otkloniti i kirurškim putem, ali radi se o operacijama koje ne moraju svaki put imati potpun efekat, a postoperativni oporavak u svakom slučaju traje dosta dugo. U svakom slučaju, ukoliko primijetite prve simptome ravnih tabana, odmah se obratite ortopedu koji će vam odrediti stepen deformacije i preporučiti uloške u skladu s njim.

0 comments:

Popularni postovi