Kako prevazići gripu u trudnoći?

Gripa u trudnoći može imati opasne posljedice po plod i izazvati komplikacije prilikom porođaja. Gripa i kod trudnica ima karakteristične simptome virusne infekcije: povišena temperatura do 37,5 C i viša, hunjavica, bol u grlu, slabost, bol u mišićima i zglobovima, glavobolja. Ponekad se mogu pojaviti i mučnina, povraćanje, proljev.


Bolest majke je stres za dijete, čak i ako je trudnica oboljela od lakšeg oblika gripe bez komplikacija. Zbog toga je neophodno da se trudnica javi svom ljekaru čim osjeti prve simptome gripe.

Tokom 9 mjeseci rijetko koja trudnica uspije da odoli infekciji i da se ne razboli. Spisak lijekova koje trudnice smiju koristiti je prilično ograničen. Za obaranje temperature trudnice mogu uzeti paracetamol, a hunjavicu liječiti fiziološkim rastvorima.

VAKCINA KAO PREVENTIVA
Radi preventive, trudnicama se preporučuje vakcinisanje posebnom vakcinom koja sadrži fragmente ubijenog virusa. Vakcine protiv gripe sa živim virusom se ne preporučuju u trudnoći.

Efikasna mjera u prevenciji gripa je često pranje ruku. Ma kako banalno zvučalo, pranje ruku je izuzetna preventivna mjera, što je i nauka dokazala. Čestice sluzi koje sadrže virus ostaju na našim rukama nakon kontakta sa različitim predmetima (kvake na vratima, novac, ograda na stepenicama i si). Zato je neophodno prati ruke sapunom i toplom vodom što češće. Naravno, u vrijeme kad gripa hara, trudnice trebaju ograničiti boravak u prostorijama gdje se okuplja mnogo ljudi i obavezno korištenje medicinskih maski. Naravno, s obzirom da je broj lijekova koje trudnice smiju uzimati ograničen, na cijeni su narodni lijekovi, kako u liječenju, tako i kao preventiva.

U vrijeme epidemije nastojte da svaki dan pojedete po jedan češanj bijelog luka. Možete udisati aromu bijelog luka: izgnječite češanj bijelog luka i stavite ga u malu staklenu ili plastičnu bočicu (prazna i oprana flašica od parfema ili lijekova) i udišite miris prvo kroz jednu, a zatim kroz drugu nozdrvu. Ponavljajte ovo nekoliko puta u toku dana.

Ukapajte u nos sok od luka: Jednu čajnu kašiku soka od crnog luka pomiješajte sa jednom čajnom kašikom meda. Ukapajte po 2-3 kapi dobijene smjese u obje nozdrve 3-4 puta dnevno.

Hren ima dokazano antivirusno dejstvo. Jednu čajnu kašiku sitno izrendanog hrena pomiješajte sa jednom čajnom kašikom meda. Uzimajte ovu mješavinu 3-4 puta dnevno.

Eterična ulja imaju dezinfekciono dejstvo, Stavite u aroma-lampu nekoliko kapi vašeg omiljenog ulja i upalite je.

SPECIJALISTI PREPORUČUJU LJEKOVITO BILJE
Specijalista ruske narodne medicine Irina Borovskaja preporučuje trudnicama ljekovito bilje. Na primjer, cvijet lipe, list maline, list ribizle, plodovi brusnice, list breze, plod šipurka, plod crvene ogrozdle. Lipov čaj, osim što ima prijatan ukus i miris, ima i antiupalno dejstvo i odlično snižava temperaturu.

Osim lipovog čaja, Irina Borovskaja preporučuje kompot od svježeg ili zamrznutog jagodičastog voća: Uzmite smrznute brusnice, ribizle, maline i izmiksajte u blenderu. Prelijte kipućom vodom, dodajte meda po ukusu i popijte.

Borovskaja kaže da je ovo odličan vitaminski preparat koji trudnice trebaju piti tokom cijele trudnoće, posebno u jesen ili zimi.

Ako se radi o zdravoj trudnoći, odnosno ako nema kontraindikacija (povišen pritisak, gestoza), trudnice se mogu inhalirati nad krumpirom kuhanim u ljusci ili nad čajem od ljekovitog bilja. Za inhalacije spisak ljekovitog bilja koje je dozvoljeno i trudnicama je dosta širi. Mogu se inhalirati nad čajem od žalfije, majčine dušice, origana, nane.

Efikasna i trudnicama dozvoljena metoda liječenja i preventive je i akupresura. Akupresuru treba primjenjivati svakodnevno po 2-4 minute 4-6 puta dnevno. Irina Borovskaja ističe da je akupresura efikasna samo ako se upražnjava svakodnevno i da samo jedan preskočeni dan smanjuje efektivnost.

0 comments:

Popularni postovi