Popucali kapilari na nogama prirodno liječenje

Popucali kapilari na nogama javljaju se iz mnogo razloga, i dok uglavnom ne predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem, mogu izgledati ružno, pa ih zbog toga uglavnom ljudi žele sakriti ili ukloniti. Sljedeći razlozi mogu biti uzrok nastanka vidljivih kapilara: nasljedni faktor, gojaznost, pojačan unos alkohola u organizam (samim tim i oštećenje jetre), trudnoća, hormonski poremećaj, oštećenja kože i još mnogi drugi.



















Zašto pucaju kapilari na nogama koji su uzroci

Kako ukloniti kapilare na nogama prirodnim putem

  • Voće i povrće kao što su špinat, citrusno voće, karfiol i klice su veoma bogati vitaminima C i K, koji mogu pomoći da smanjite rizik od dobijanja popucalih kapilara. Takodje možete koristiti i neki suplement kako biste unijeli ove vitamine, ali mi uvijek preporučamo prirodne izvore kao mnogo bolje rješenje. Takođe, zapamtite da najviše vitamina dobvate iz svježih namirnica, dugim kuhanjem se gubi znatan postotak sadržaja vitamina iz voća i povrća.
  • Ulje sa vitaminom E može se koristiti kao prirodni lijek za tretman ispucalih kapilara. Redovnim nanošenjem ovog ulja, njegujete kožu, ali i štite i regenerirate oštećene krvne sudove. Takođe vitamin E možete unositi i kao suplement.
  • Limunov sok sadrži mnogo Vitamina C i ima prirodni efekt izbjeljivanja, tako da ako ga nanosite direktno na problematično područje, možete uticati na to koliko se vide prošireni kapilari na nogama. Možete pokušati i da dodate limunov sok u losion za tijelo koji ćete redovno nanositi na noge, kako biste izbljedili kapilare, ojačali zid krvnih sudova i smanjili crvenilo.
  • Štitite kožu od Sunca i vjetra, održavajte je hidriranom, i štitite je od naglih promjena temperature. Nemojte jako trljati kožu pri tuširanju, jer tako možete doprinijeti pucanju kapilara. Takođe izbjegavajte korištenje vrele vode za kupanje i tuširanje. Koristite mlaku, ako možete izdržati čak i hladnu vodu, jer ona sužava krve sudove, i blagotvorno utiče na zdravlje organizma.
  • Ekstrakt soka od grožđa se pokazao kao odličan lijek za uklanjanje vidljivih kapilara na nogama. Jednostavno nanesite sok na kožu gdje su popucali kapilari i redovnim nanošenjem ćete dovesti do nestajanja.
  • Vrelina Sunca može izazvati oštećenje kože. Krema za sunčanje neće samo spriječiti pucanje kapilara na nogama, već i njegovati vašu prirodnu ljepotu kože. UV zraci imaju snažan efekt na vašu kožu i mogu oštetiti zid ćelija vaše kože.
  • Vodeći zdrav život možete izbjeći da vam se pojave popucali kapilari na nogama. Pušenje ima oksidacijsko dejstvo na ćelije, što slabi i oštećuje krvne sudove. Izbjegavajte pušenje, kako biste spriječili propadanje vaskularnog sistema, samim tim spriječiti ćete ove nepoželjne promjene na koži. Konzumiranje alkohola širi krvne sudove i dovodi do formiranja paučinastih vena. Kroničan unos alkohola dovodi do oštećenja jetre što dovodi do još jače pojave ispucalih kapilara.
Izbjegavajte stajanje i sjedenje dugo u istom položaju, izbjegavajte prekrštene noge, jer to negativno utiče na cirkulaciju, smanjite unos soli, jedite više svježeg voća i povrća, smanjite unos brze hrane i na dobrom ste putu da popucali kapilari na nogama postanu Vaša prošlost





Ispucali kapilari na nogama su nešto učestalija pojava kod ženske populacije i to između osamnaest i trideset pet godina, ili između pedeset i šezdeset godina. U nastavku ćemo vam pokazati kako možete riješiti ovaj problem, prirodnim putem. Smanjenje tjelesne mase i povećanje fizičke aktivnosti su preventivne mjere koje će povećati vensku cirkulaciju i spriječiti nastajanje proširenih kapilara.
Nasljedni faktori kao glavni preduslov: Genetika je jedan od najčešćih preduslova za nastanak ispucalih kapilara. Ako su vaši roditelji, bake i djedovi imali problema sa očtećenim krvnim sudovima, velika je šansa da će se i kod vas vremenom javiti popucali kapilari na nogama i zadati vam muke.


Brojni hormonski poremećaji mogu dovesti do nastanka paučinastih kapilara, jer se tijelo pokušava privići na novonastale promjene, zato su ove promjene češće kod žena nego muškaraca. Periodi u kojima najčešće dolazi do njih su pubertet, trudnoća i menopauza. Bilo kakav oblik  traume i povrede na koži može oštetiti krvne sudove. Primjeri su rane, operacije na koži, ili jaki kozmetički tretmani.
U procesu starenja, gubimo elastin i kolagen iz kože, jer se oni ne obnavljaju dovoljno brzo. To dovodi (uz još mnogo drugih faktora) do stanjivanja kože, pa kapilari na nogama bivaju izraženiji. Koža takođe gubi elastičnost, tako da lakše dolazi do povrede. Popucali krvni sudovi su češći u starosti, ali nevezano za godine ove promjene na koži su česta pojava u gotovo svim starosnim grupama.
Uticaj spoljnih faktora kao što su Sunce, vjetar, izuzetno visoka i niska temperatura dovode do toga da kapilari na nogama pucaju. Poznato je da UV zraci i pojačano izlaganje Suncu bez nanošenja zaštitne kreme dovode do toga da krvni sudovi pucaju. Takođe kretanje između mjesta sa različitim temperaturama mogu dovesti do  spomenutih problema. Ako je to slučaj kod vas, izbjegavajte saune i vruće tuševe.
Unosite više Vitamina C i K


Vitamin E pomaže da nestanu vidljivi kapilari na nogama
Sok od limuna je prirodni lijek za uklanjanje kapilara


Pravilno njegujte kožu i spriječiti ćete pucanje kapilara na nogama
Sok od grožđa kao prirodan lijek za paučinaste kapilare
Korištenje kreme za sunčanje


Mijenjajte loše navike i sitni kapilari na nogama vas neće ugrožavati





0 comments:

Popularni postovi