Lan tri puta dnevno za zdravlje


Lan obiluje ljekovitim i hranjivim tvarima koje modernom čovjeku mogu olakšati borbu sa suvišnim kilogramima, dijabetesom, bolestima srca i krvnih žila i pružiti potporu u prevenciji i liječenu raka debelog crijeva, dojke, jajnika.






Bolesti modernog doba, a to su bolesti srca i krvožilnog sustava, dijabetes i karcinomi, čovjeka tjeraju da pomoć traži u prirodi. Lan je tako u novije vrijeme ponovo ‘otkriven’ kao ljekovita i hranjiva namirnica. Sjemenke lana su plosnate i manje od jabučne koštice, a obiluju visokokvalitetnim proteinom i topivim vlaknima, mineralima i vitaminima.

Nutricionisti preporučuju prehranu obogaćenu vlaknastom hranom, a mljeveni lan se tu nameće kao savršen izbor. S tri dnevna obroka od 10g lana može se prevenirati rak debelog crijeva, dojke i jajnika. Lan može spriječiti skupljanje masnoće u krvi i regulirati probavu.

Veliki antikancerogeni potencijal

Energetska vrijednost 100 grama sjemenki lana je 534 kcal. Pritom masti ima 42 posto, ugljikohidrata 29 posto te proteina 18,2 posto. Upravo zbog odličnog omjera masti i ugljikohidrata lan je idealna namirnica svima koji žele regulirati težinu. Nutricionisti savjetuju uzimati mljeveni lan i laneno ulje, dok se sjemenke ne preporučuju, jer imaju čvrstu ljusku i slabo su probavljive.
Znanstvenici Imperial Collega u Londonu otkrili su da se povećanim unosom vlaknaste hrane može spriječiti rak debelog crijeva. Prema njihovoj procjeni ako se svakodnevno u tri obroka unese 10 grama vlakana žitarica moguće je za 20 posto smanjiti rizik od te vrste raka. Studija je objavljena u British Medicak Jurnalu i sukus je 25 istraživanja kojima je obuhvaćeno čak dva milijuna ispitanika. Rak debelog crijeva je bolest modernog čovjeka. U Hrvatskoj godišnje ima oko 1500 oboljelih, a bitku s tom zloćudnom bolesti godišnje izgubi 950 ljudi.
Mljeveni lan se može umiješati u hranu, primjerice ujutro je dobro žlicu-dvije lana pomiješati sa svježim posnim sirom, ili s voćnom kašom. Važno je obrok odmah pojesti, jer nakon jela lan nabubri u želucu i tako stvori osjećaj sitosti.
Lan je bogat izvor vitamina B1, B2, C, E i karotena. Sjeme lana je i veliki rudnik minerala. Lan sadrži: željezo, cink, fosfor, kalcij i magnezij u tragovima.
Sjemenke lana su više od 100 puta bogatije fitonutrijentom ligninom od bilo koje druge namirnice koja ga sadrži, uključujući pšenične mekinje, heljdu, raž, proso, zob i soju. Lignini se u zadnje vrijeme puno istražuju zbog antikancerogenih potencijala, posebice kod raka dojke i jajnika i debelog crijeva. Lignini reguliraju estrogen u tijelu i tako smanjuju rizik od pojave karcinoma. Lignini još sprječavaju razvoj bakterija, virusa i gljivica.

Regulator tlaka, šećera, upala

Sjemenke lana su odličan izvor alfa-linolenske kiseline iz koje se pomoću enzima desaturaze biokemijskim procesom dobiju omega-3 masne kiseline.
Poznato je kako omega-3 masne kiseline značajno sudjeluju u procesu ublažavanja reumatskih upala i bolova od artritisa, osteoporoze i migrene. Posredno te kiseline mogu spriječiti formiranje ‘ubojitih’ ugrušaka i time smanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara. Još treba podsjetiti kako prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama pogoduje sniženju visokog tlaka i dobar je regulator masnoće u krvi. Omega-3 masne kiseline također održavaju elastičnost staničnih membrana, što je vrlo važno kod dijabetesa jer elastične stanice bolje reagiraju na inzulin i bolje apsorbiraju glukozu.

Ulje tjera umor i depresiju

Laneno ulje liječi bolesti kože poput ekcema, psorijaze, akni ili opeklina od sunca. Ulja bogata omega-3 masnim kiselinama mogu smanjiti rizik od pojave depresije, a također mogu utjecati na poboljšanje pamćenja, koncentracije pri učenju i sačuvati zdravlje očiju.








izvor:dnevno.hr

0 comments:

Popularni postovi