Hummus je najzdraviji namaz na svijetu



Hummus je namaz od slanutka i sezama uz dodatak začina. Slanutak se kuha i pasira, a sezam prži i melje te time nastaje tahini pasta, uz dodatak limuna, octa, soli i ulja nastaje najvjerojatnije najzdraviji i najfiniji namaz na svijetu.

Hummus je namaz poznat više od 2000 godina, a potječe iz bliskoistočnih zemalja. Često ga koriste i kuhinje južnog Mediterana, a zapadna kultura ga je u novi vrijeme otkrila i od njega pravi razne varijacije.
Za pripremu hummusa najbitniji su omjeri sastojaka slanutka i sezama, kao i začina. Pravilan balans daje božanstven okus, dok prenaglašavanje jednog sastojaka čini okus neravnomjernim.
S čime servirati hummus? 

Hummus se može servirati na različite načine, a najviše se koristi kao namaz za kruh ili kao dipsa svježim povrćem, poput narezanih mrkva ili celera u listu. Hummus je odmah spreman za jelo kao samostalni obrok ili prilog, a može se jesti u svako doba dana i u svim prilikama.
Slanutak je poznat kao biljno meso jer je bogat proteinima, a sezam je izrazito bogat kalcijem. Zbog svojih glavnih sastojaka, hummus je optimalnog omjera bjelančevina, ugljikohidrata i zdravih masnoća. Bogat je izvor željeza, kalcija, vitamina B6, vlakana i lecitina. Niskog je glikemijskog indeksa te je zbog toga pogodan za dijabetičare, a ne sadrži ni masnoće životinjskog porijekla. Također ne sadrži gluten i pogodan je za osobe osjetljive na gluten.

Pileća prsa s koricom od hummusa

SASTOJCI ZA 4 OSOBE: 

  • 4 fileta pilećih prsa
  • 120 g Sana hummusa čili
  • 80 ml povrtne juhe
  • 200 g tikvica
  • 1 režanj češnjaka
  • 80 g kukuruza iz konzerve
  • 100 g cous cous-a
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol i svježe mljeveni papar

PRIPREMA:

Operite tikvice i odrežite im krajeve, potom ih prepolovite i narežite na polumjesece. Ogulite režnjeve češnjaka i narežite ih na listiće. U tavu na srednje jakoj vatri ulijte malo maslinovog ulja te na njemu, sa svih strana, popržite pileće filete. Nakon 5 minuta prženja, kada su se piletini sa svih strana zatvorile pore, stavite je u vatrostalnu posudu. U tavu u kojoj ste pržili filete piletine dodajte još malo maslinovog ulja i narezanu tikvicu. Dodajte soli i pržite na srednje jakoj vatri.
U odvojenu zdjelu stavite Sana hummus s čilijem i dodajte malo povrtne juhe. Sastojke promiješajte kako bi dobili nešto rjeđu smjesu. Dobivenu smjesu prelijte na napola pečene filete piletine. Piletinu prekrivenu hummusom pecite 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C. Kada je tikvica malo omekšala, u tavu dodajte narezan češnjak, a potom i kukuruz iz konzerve. Sastojke u tavi posipajte s malo cous cous-a te ulijte povrtne juhe da ih pokrije. Sve zajedno, povremeno miješajući, kuhajte na srednje jakoj vatri. Poslužite.

Svjetski dan hummusa 

Osim što možete uživati u ovom prefinom receptu, uz Sana delikatese proslavite i Svjetski dan hummusa 13. svibnja, a očekuju vas sve do 15. svibnja u City Centru One West Zagreb. Svjetski dan hummusa počeo je s obilježavanjem 2012. godine, od dvoje zaljubljenika u hummus. Događaj se razvija i prati preko društvenih mreža, a prošle godine ovaj globalni događaj dosegnuo je preko 10 milijuna ljudi iz 40-tak zemalja.
Isprobajte i burgere od slanutka i poslužite ih uz najdraži namaz i salatu, a pripremite i paštetuu samo 5 minuta! 

0 comments:

Popularni postovi