Celer kao lijek

Sok od celera pomaže kod brojnih bolesti, primjerice, popravlja krvnu sliku i povoljno utječe na prokrvljenost organizma i općenito na cirkulaciju u tijelu. Izvrstan je kao lijek za giht, reumu i vodenu bolest. Celer sadrži obilje vitamina.

Celer (Apium graveolens) je poznat i po imenima čereviz, pravi celer, selen, vrtni celer, a u Sloveniji kao zelena. Dvogodišnja je biljka mesnata, gomoljasta, odebljala korijena. Uzgaja se u vrtovima kao vrlo cijenjeno povrće, a i vrlo je ljekovit. Miris je celera nekima neugodan. Okus je sirove biljke aromatičan i oštar, no, kuhani je celer vrlo ukusan. Cvate od lipnja do rujna. Svježe stabljike i listove beremo od lipnja, pa do konca kolovoza, a gomolje iskapamo od sredine rujna sve do zime.
Ljekovitih tvari ima najviše u svježe iscijeđenom soku iz gomolja, stabljika i listova. Listova uzimamo što manje da sok ne bi bio gorak. Sok uzimamo tri puta na dan prije jela, sam ili pak pomiješan s drugim sokovima. Umjesto soka još je bolje celer konzumirati kao jelo, varivo i salatu. Sok popravlja krvnu sliku i povoljno utječe na prokrvljenost organizma i općenito na cirkulaciju u tijelu.
Kod kožnih bolesti naribamo zajedno celer i jabuku, dodamo po volji oraha i šećera i to uzimamo za jačanje krvi. Uveliko pomaže kod plućnog katara, grčeva u prsima s napadajima straha, kod nadimanja, slabog želuca te nedostatka teka. Liječi bolesti što ih uzrokuje pomanjkanje vitamina jer sadrži obilje vitamina A, B, C i E.
Sok je izvrstan lijek za giht, reumu i vodenu bolest te pretilost; za tu svrhu pijemo češće po 2 do 3 jušne žlice soka. Sok znatno pospješuje izlučivanje mokraće. No za bubrežne bolesnike ipak je prejak. Oprez! Bubrežni ga bolesnici smiju uzimati samo vrlo umjereno. Osim toga, tko uzima sok od celera, ne smije imati poteškoća sa srcem. Bolesnici s upalom bubrega, ne smiju uzimati celer.
Dijabetičari bi celer trebali što više jesti u juhama i umacima jer povrh svega znatno pospješuje probavu. Sok dobro regulira mjesečnicu, ali ga ne preporučamo trudnicama jer bi kod njih mogao izazvati poteškoće.
Nasjeckani svježi korjen stavljamo na grudi kao oblog kod kvržica u dojkama.
Kod otežana mokrenja listove i nasjeckan korijen skuhamo u vinu ili vodi, koju potom u vrećici toplu polažemo na mjehur. Celer je u svim oblicima vrlo djelotvorna dijeta za dijabetičare. Celer kao začin potiče tek, a pripremljen kao juha, varivo, slata ili na drugi način djeluje okrepljujuće na cijeli organizam.
Čaj od celera otklanja prhut i jača vlasište ako njime peremo glavu.
Recepti
protiv reume
- uzeti 50g lišća celera i kuhati u 1 litri vode 3-5 minuta, zatim poklopiti i ostaviti da se ohladi, procijediti i piti tri puta dnevno tijekom nekoliko tjedana.
za jačanje teka i bolju probavu
- uzeti po 25g ploda - sjemena celera, komorača i kima, pomiješati, spremiti čaj i piti poslije jela po 1 šalicu
- uzeti 20g korijena celera i 5g kima i kuhati u 300g vode dok voda ne zakipi, a zatim maknuti s vatre, ostaviti da stoji 2 sata, procijediti i piti prije jela kao čaj. Svakog dana pripravljati svjež čaj od tih sastojaka.
za olakšavanje mokrenja
- pomiješati po 20g korijena celera, komorača, peršina i šparoga, pa od te mješavine uzeti 3 žlice, preliti kipućom vodom i kuhati na tihoj vatri 10-12 minuta, ostaviti poklopljeno da stoji 15 minuta, procijediti i piti tri puta dnevno po 1 šalicu prije jela
- uzeti po 20g svježeg korijena celera, mrkve i peršina, naribati i tu mješavinu pojesti prije jela. Može se dodati i malo limunovog soka.
protiv zapaljenja prostate i otežanog mokrenja
- pomiješati po 30g ploda - sjemena celera, peršina i 10g brezovih pupoljaka. Od te mješavine uzeti 1 žlicu, preliti sa 200g hladne vode, zagrijati dok ne zakipi, ostaviti da stoji 1 sat, procijediti i piti tri puta dnevno prije jela po 1 šalicu
protiv niskog krvnog tlaka
- jesti salatu od celera i puno jagoda (svježe ili džem od jagoda). Također, treba piti čaj od crnog luka, gutljaj po gutljaj
protiv zubobolje
- uzeti 5 žlica nasjeckanog lista ili korijena celera i 3 žlice usitnjenog lista koprive; pomiješati i preliti sa 600g kipuće vode, poklopiti da stoji 1 sat, zatim procijediti pa kao oblog staviti na oteklinu i držati po 2 sata tri puta dnevno. Dobivenim čajem ispirati usta više puta na dan. Terapija traje 5 dana

0 comments:

Popularni postovi