Graviola biljka koja liječi rak

 











 

Graviola se trenutno nalazi na vrhu spiska biljaka sa antikancerogenim djelovanjem  koje  će u budućnosti možda imati velikog utjecaja kada je u pitanju liječenje raka uz pomoć prirodnih sredstava.



Naime, suvremena istraživanja vršena na ovoj amazonskoj biljci obećavaju mnogo, iako se još uvijek malo zna o tome kakvu bi ulogu graviola imala u prevenciji i liječenju raka. Kao prvo, za sada nije lako reći da li bi u tom slučaju bila u upotrebi sama biljka, ekstrakt ili neka kombinacija sa farmaceutskim sredstvima protiv raka. Zatim, kakav bi bio način doziranja, dužina trajanja liječenja i slično.
U svakom slučaju nepobitno je dokazano da biljka graviola ima snažno anti-kancerogeno djelovanje  na organizam.

U prilog tome da je graviola čudo od biljke govore naučna istraživanja u kojima je evidentirano da ona efikasno ubija stanice raka i da je, vjerovali ili ne, 10.000 puta jača od suvremenih lijekova koji se upotrebljavaju za kemoterapiju. Za razliku od kemoterapije, graviola destruktivno djeluje isključivo i samo na stanice raka tako da pri tom ne ostavlja štetne posljedice po organizam niti neželjene nuspojave. Naprotiv, ima i pozitivan učinak na imuni sustav.
Graviola (latinski naziv Annona muricata) je biljka koja prirodno nastanjuje predjele Srednje i Južne Amerike, od juga Meksika preko Perua do Brazila. Sto se uzgoja tiče odgovara joj tropska klima a najmasovnije se uzgaja u Sjevernoj Americi i zapadnoj Africi. Dok na primjer, u Izraelu drvo graviole može sasvim lijepo narasti ipak nikada ne daje plodove.
Graviola je zimzelena biljka blagog i vrlo prijatnog ukusa koji asocira na jogurt od jagode u kombinaciji sa nekim egzotičnim voćem, recimo ananas i banana. Za ishranu se upotrebljava plod u svježem obliku ili sok. Sto se liječenja tiče u upotrebi su takoreći svi dijelovi biljke (kora, listovi, plod i sjemenke).
U peruanskoj Amazoniji čaj od listova graviole upotrebljava se kao sredstvo za smirenje i protiv dijabetesa.
U brazilskoj Amazoniji čaj od graviole poznat je kao lijek za jetru.
U Indiji ga preporučuju za bolji san, protiv bolesti žuči, prehlade kao i za brže otrežnjenje pijanaca.
U Africi ga koriste kao analgetik i često nalazi primjenu u liječenju dječje groznice.
Zreli plodovi graviole su izvor vitamina C, B1 i B2 i fosfora. Plodovi i sok od graviole u navedenim zemljama tradicionalno se upotrebljavaju za liječenje groznice, proljeva i za stimulaciju izlučivanja mlijeka kod dojilja.
Danas je poznato da biljka graviola osim toga što ubija rak, povoljno djeluje na rad unutrašnjih organa, dobar je borac protiv gljivica, bakterija, parazita, ublažava depresivna stanja i umiruje živce.

Napomena: Ukoliko nekada budete u prilici da sami sebi napravite sok od graviole vodite računa  o tome da prije nego što plod biljke stavite u blender pažljivo odstranite sve sjemenke jer su inače dosta toksične.

0 comments:

Popularni postovi