Par trikova kako da sačuvate ravan stomak

Praznici su na izmaku, a prethodnih dana se svakako mnogo slavilo, pilo i jela se jaka i teška hrana. Došlo je vrijeme da se organizam vrati u normalu, a linija dotjera.


Evo nekoliko praktičkih savjeta kako da sačuvate ravan stomak. Ukoliko želite ravan stomak, smanjite unos ugljikohidrata. Kao rezervni izvor energije, mišići luče glikogen, jednu vrstu ugljikohidrata. Svaki gram glikogena sadrži oko tri grama vode. Na taj način ćete smanjiti i količinu tečnosti u organizmu.

SOL
Izbjegavajte unošenje velikih količina soli i slanih namirnica. Voda također može biti štetna kada se unosi u prevelikim količinama, jer postoji mogućnost da se u organizmu zadrži previše tečnosti što doprinosi osjećaju nadutosti i težine u stomaku.

UGLJIKOHIDRATI
Ukoliko želite ravan stomak, smanjite unos ugljikohidrata. Kao rezervni izvor energije, mišići luče glikogen, jednu vrstu ugljikohidrata. Svaki gram glikogena sadrži oko tri grama vode. Na taj način ćete smanjiti i količinu tečnosti u organizmu.

MAHUNARKE
Određene namirnice stvaraju gasove u gastrointestinalnom traktu. Zato nemojte često da konzumirate pečurke, mahunarke, karfiol, brokoli, prokelj, kupus, luk, papriku i agrume: grejp, limun, mandarine, narandže... Ovo su izuzetno zdrave namirnice, ali nisu preporučljive u većim količinama.

ŽVAKAĆA GUMA
Većina djevojaka i žena ne razmišlja o posljedicama žvakaćih guma. Dok žvačete žvaku, gutate velike količine zraka. Zrak ostaje zarobljen u vašem stomaku i izaziva pritisak, nadimanje i ekspanziju stomaka. Nemojte žvakati žvake ukoliko to nije neophodno.

MRKVA
Pola tanjura isjeckane, kuhane mrkve, zasiti isto koliko i cijeli jedan tanjur sirove, ali kuhana mrkva zauzima mnogo manje mjesta u vašem želucu. Zato je više preporučljivo kuhano povrće, manje količine nezaslađenog sušenog voća, ili cijeđeno prirodno voće.

SLATKIŠI
Energetske čokoladice su idealna zamjena za manjak šećera u organizmu, jer sadrže velike količine kalorija i ugljikohidrata i brzo vraćaju energiju. Međutim, vaš trakt ne može da apsorbira većinu sastojaka, što izaziva plinove, nadutost stomaka, nadimanje i dijareju.

MASLINOVO ULJE
Popularna brza hrana sadrži velike količine masti, lako brzo zasiti, čini da se osjećate naduto i teško. Nemojte prestati sa unosom masti, samo se potrudite da unosite zdrave masti, one koje sadrže mono-nezasićene masne kiseline. One se nalaze u maslinovom ulju, u koštunjavom voću i sjemenkama, avokadu i crnoj čokoladi.

ZAČINI
Hrana začinjena crnim biberom, oraščićem, karanfilićem ili čilijem, kao i sosovi, izazivaju oslobađanje želučane kiseline, što može izazvati ozbiljne iritacije trakta, kao i gorušicu. Zato nemojte dodavati ove začine.

KAVA
Alkohol, kava, čaj, kakao, kisela voda - sadrže velike količine kiseline i mogu ozbiljno da iritiraju vaš gastrointestinalni trakt i izazovu oticanje. Naravno da možete da pijete ove napitke u umjerenim količinama, ali se trudite da ih izbjegavate.

GAZIRANA PIĆA
Mjehurići koji se stvaraju u gaziranim pićima, u vašem stomaku djeluju potpuno destruktivno. Pokušajte da potpuno zaboravite na konzumaciju gaziranih pića, a najbolje je da pijete prirodnu, negaziranu vodu, posebno kada ste žedni. U tom slučaju ni po koju cijenu ne smijete popiti gazirano piće.


0 comments:

Popularni postovi