Namirnice za čelični imunitet
U zimskim mjesecima treba nam hrana kojom će se tijelo boriti protiv bolesti. Jabuke i limun odličan su početak, ali potrebna su i neka moćna pojačanja.
1. JOGURT
Probiotici, ili "žive aktivne kulture" u jogurtu, zdrave su bakterije koje "čiste" naš probavni sistem od opasnih mikroba koji izazivaju bolesti. Studija naučnika sa Univerziteta u Beču pokazala je da jogurt jača imuni sistem. Istraživanje koje je trajalo 80 dana, sprovedeno je na 181 fabričkom radniku iz Švedske, pokazalo je da s oni koji su uzimali Lactobacillus reuteri, specifični probiotik koji stimuliše bijele krvne ćelije - čak 33 posto manje bili na bolovanju nego oni koji su dobili placebo. Optimalna količina probiotičkih jogurta: dva puta po 1,7 dl na dan.
2. ZOB I JEČAM
Ječam sadrži beta-glukan, vlakna koja imaju antimikrobno i antioksidativno djelovanje, čak više od ehinaceje, pokazala je jedna studija iz Norveške. Životinje koje jedu zob i ječam rjeđe obolijevaju od gripe, herpesa, pa čak i antraksa. I kod ljudi podstiče imunitet, ubrzava zarastanje rana, a poboljšava i djelovanje antibiotika. Optimalna količina: bar jedna od tri dnevne porcije integralnih žitarica.
3. BIJELI LUK
Bijeli luk sadrži aktivnu materiju alicin, koja djeluje protiv infekcija i bakterija. Ljubitelji bijelog luka koji pojedu barem šest češnjeva sedmično, 30 posto manje obolijevaju od raka debelog crijeva i 50 posto manje od raka želuca. Optimalna količina: dva sirova češnja dnevno, te nasjeckani ili zgnječeni bijeli luk u kuvanim jelima nekoliko puta sedmično.
4. RIBA I PLODOVI MORA
Selen se u većim količinama nalazi u rakovima i školjkama, a to je element koji pomaže bijelim krvnim ćelijama da proizvode citokine - proteine koji, između ostalog, pomažu pri izbacivanju virusa gripe iz tijela. Losos, skuša i haringa bogati su omega-3 masnim kiselinama, koje smanjuju upale i štite pluća od prehlada i respiratornih infekcija.
Optimalna količina: dvije porcije sedmično, osim ako ste trudni ili planirate trudnoću.
5. PILEĆA SUPA
Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Nebraska pokazalo je da 12 od 13 pilećih supa koje se mogu naći na tržištu blokira migraciju upalnih bijelih ćelija. To je važno jer su simptomi prehlade odgovor na nakupljanje bijelih ćelija u bronhijalnoj cijevi. Aminokiselina cistein ispušta se u supu tokom kuvanja, a i ona povoljno djeluje na disajne puteve. Slani rastvor supe održava povoljnu konzistenciju sluzi, pa djeluje istovjetno kao i sirupi protiv kašlja. Dodaci poput bijelog i crvenog luka mogu dodatno poboljšati djelovanje na imunitet. Optimalna količina: pojedite tanjir supe čim osjetite da vam nije dobro.
6. ČAJ
Oni koji su pili pet šolja crnog čaja dnevno tokom dvije sedmice imali su 10 puta više antivirusnih interferona u krvi nego oni koji su pili placebo tečnost, pokazala je studija s Harvarda. Za ovo djelovanje je zaslužna aminokiselina L-theanin, koja se u velikim količinama nalazi i u crnom i u zelenom čaju.
Optimalna količina: nekoliko šolja dnevno; da biste poboljšali uticaj, otvorite vrećicu i sadržaj uspite u vodu koja kuva ili kupujte čaj u rinfuzi.
7. GOVEDINA
Nedostatak cinka sve je učestaliji u industrijalizovanom svijetu, posebno kod vegetarijanaca i onih koji jedu malo govedine i drugih namirnica bogatih cinkom. A to je žalosno jer i mali nedostatak cinka povećava rizi od pojave infekcija. Cink je neophodan za razvoj bijelih krvnih ćelija koje se bore protiv štetnih mikroba. Optimalna količina: 100 grama govedine zadovoljava 30 posto dnevnih potreba. Ako ne volite govedinu, jedite školjke bogate cinkom, svinjetinu, piletinu, jogurt i mlijeko.
8. GLJIVE
Ljudi su vijekovima tražili gljive kad su bili bolesni. Moderna nauka je dokazala da gljive povećavaju proizvodnju i aktivnost bijelih krvnih ćelija, koje postaju efikasnije u borbi protiv loših mikroba. To je odlično ukoliko patite od infekcije. Optimalna količina: šitake, maitake, reiši gljive, navodno, imaju najveći uticaj na imunitet. 20 do 30 grama dnevno je dovoljno.
0 comments: