Riješite se hrkanja

Vjerovatno znate barem jednu osobu koja ima problema sa hrkanjem. To može biti vaš roditelj, baka, muž, žena itd…


Nekima je hrkanje povod sa šalu i zbijanje viceva na tuđi račun, ali zapravo može biti simptom veoma ozbiljnog poremećaja pod nazivom opstruktivna apnea tokom spavanja.

Ukoliko je riječ o tom poremećaju, nema mjesta smijehu - osoba koja hrče mora se obratiti specijalisti za spavanje i naučiti da zaustavi hrkanje. Za sve ostale vidove hrkanja lijek može biti veoma jednostavan.

ŠTA JE HRKANJE?
Hrkanje je zvuk koji proizvodi nos prilikom udisanja zraka u snu, koji izaziva vibracije nepca i uvule (resice između usne duplje i ždrijela).

Riječ apnea znači odsustvo disanja, a muškarci su njime češće pogođeni nego žene.

LIJEČENJE HRKANJA
Prilikom liječenja hrkanja bez obzira na to da li je uzrokovano apneom ili ne, potrebno je istovremeno pristupiti rješavanju sedam zdravstvenih problema.

FAKTORI NAČINA ŽIVOTA
Stiče se utisak da je hrkanje povezano sa cjelokupnom Zapadnom kulturom. Rizik za dobijanje apnee u toku spavanja povećava se pod uticajem dole pobrojanih faktora, a liječenje zahtijeva njihovo potpuno eliminisanje. U nekim slučajevima, to može čak u potpunosti riješiti problem hrkanja.

GOJAZNOST
Ekstremna gojaznost vezana je za pretjerano sjedenje, previše hrane ili zdravstvene probleme, poput poremećaja rada tiroidne žlijezde. Supružnici neizbježno primijete da što je njihov partner deblji, to je njegovo hrkanje glasnije. Ipak, kod većine pacijenata, smanjenje tjelesne mase je dovoljno za rješavanje problema hrkanja.

ALKOHOL
Djelimična blokada disajnih puteva je direktni uzročnik hrkanja, a totalni kolaps istih je direktni uzročnik apnee.

Alkohol je zapravo taj koji dovodi do ovih poremećaja tako što opušta dušnik tokom sna i doprinosi razvoju bolesti.

ORGANIZACIJA SPAVANJA
Postoje dva perioda u toku spavanja u toku kojih se hrkanje i nestabilno disanje najčešće događaju. To je prva faza sna, koja se događa kada osoba tek zaspi, ali i još mnogo puta tokom noći ako je san "plitak". Takođe, dešava se u REM fazi sna, kada osoba sanja. Ako pacijent ima vrlo neredovan san, to može razviti vrlo značajne poremećaje disanja tokom spavanja. Vrlo je jednostavno: nestabilno spavanje, vodi ka nestabilnom disanju. Zato, sve što treba da uradite je da regulišete ritam spavanja od makar 7,5 sati dnevno. Nekad je to dovoljno da suzbije problem hrkanja.

MEDICINSKI PROBLEMI
Bilo šta što uzrokuje blokiranje nosa, grla ili pluća potencijalno igra ulogu u razvoju apnee. Nazalni problemi uključuju alergije na alergene iz vazduha, poput životinjske dlake. Faktori koji mogu blokirati grlo uključuju oticanje krajnika, masno tkivo, i ponekad širenje tkiva u zadnjem dijelu grla. U ovakvim slučajevima, operacija uklanjanja suvišnog tkiva može biti jedino pravo rješenje. Hrkanje može biti simptom dijabetesa ili neregularnog rada tiroidne žlijezde.


0 comments:

Popularni postovi