Prirodni lijek za ekcem

Ekcem ili dermatitis, je naziv za određene vrste bolesti kože. Točnije, ekcem je oblik dermatitisa koji podrazumijeva upalu na koži. Najčešći simptomi ekcema su crvenilo, svrab, suha koža ili koža obložena sitnim plikovima

. Uzroci nastanka ekcema mogu biti alergija (često na razna kemijska sredstva), nepovoljni vremenski uvjeti, genetsko nasljeđe (do sada se pokazalo da su osobe čiji su preci bolovali od astme skloni obolijevanju od ekcema), poremećena cirkulacija, u rjeđim slučajevima loša ishrana, pad imuniteta, stres... Ekcem se može pojaviti na bilo kojem dijelu tijela ali je učestaliji na mjestima gdje se koža savija.
Prvo sto treba poduzeti za prevenciju i liječenje ekcema je upotreba pamučne odjeće da bi koža mogla da diše, izbjegavanje jakih kemijskih sredstava za osobnu higijenu koji iritiraju kožu, izbjegavati konzumiranje hrane za koju se zna da može izazvati alergijsku reakciju (agrumi, jagode, jaja, mlijeko, orasi, konzervirana hrana...), spriječiti pretjerano isušivanje kože i upotrebljavati hidratantne kreme za njegu kože (za to je najpogodnija krema na prirodnoj osnovi, bez konzervansa i jakih mirisa).
Zatim, za prirodno liječenje ekcema u ljetnom razdoblju dobro će doći hidratantni losion u čiji sastav ulazi sok od svježeg krastavca i bademovo ulje.
U zimskom periodu tradicionalna medicina preporučuje upotrebu losiona koji se sastoji od dvije kašike kokosovog mlijeka (u nedostatku može i vode), jedne kašike maslinovog ulja i svega nekoliko kapi eteričnog ulja đumbira.
Za ublažavanje simptoma ekcema upotrebljava se i oblog od svježih listova maslačka i zelene metvice. Podjednaku količinu listova ovih biljaka usitniti, dodati 3-4 kapi prirodnog ulja, pa dobivenom smjesom prekriti predio kože zahvaćen ekcemom. Oblog držati 30-tak minuta, zatim isprati čistom i hladnom vodom.
Osim toga, za liječenje ekcema narodna medicina preporučuje i oblog od majčine dušice ili cvjetova nevena.
Ljiljanovo ulje je poznato po tome da ima blagotvorno dejstvo na kožu. Upotrebljava se za liječenje raznih osipa, fleka, lišajeva, pa je koristan prirodni lijek i protiv ekcema. Ljiljanovo ulje priprema se tako što se latice i prašnici cvijeta potope u maslinovo ulje  1:3, zatim se u staklenoj tegli ostave na suncu 6 nedelja. Nakon toga procijediti i oboljelo mjesto na koži mazati nekoliko puta u toku dana.
Hladno cijeđeno kokosovo ulje, također, može pomoći u liječenju mnogih kožnih bolesti pa ga ne treba zaboraviti ni kada je u pitanju ekcem.
Ponekad, nedostatak vitamina B6 može biti uzrok nastanka ekcema, pa u tom slučaju treba povećati unos ovog vitamina.
Vjeruje se da vitamin E ublažava svrab na koži ukoliko se nanosi direktno na mesto zahvaćeno ekcemom. Najizdašniji prirodni izvor vitamina E su pšenične klice i ulje pšeničnih klica. Zatim orašasti plodovi (orasi, lješnjaci, badem).
Isto tako i nedovoljna količina cinka u organizmu može uzrokovati pojavu ove kožne bolesti. Namirnice bogate cinkom su integralne žitarice, pšenične klice, grašak, boranija, crveno meso, mlijeko, jaja...

1 comment:

  1. Neki su se već pomirili da boluju od neizlečive bolesti jer nisu uspeli da se izleče na drugim mestima, ali su nakon par meseci provedenih u termalnim lečilištima uspešno izlečeni. Naučnici tvrde da je za takve rezultate najpre zaslužna topla voda koja sadrži natrijum, kalijum, kalcijum i gvožđe u povećanim količinama što doprinosi uspehu terapija. spa terapije

    ReplyDelete

Popularni postovi