Biljke koje vam pomažu pri mršavljenju

Imate li suvišnih kilograma? Jeste li često na strogoj dijeti nakon koje slijede razdoblja prehrambene razuzdanosti? Ako želite pobjeći iz tog začaranog kruga, zašto ne iskušate biljke? One vam mogu olakšati gubljenje suvišnih kilograma.


U toj uporabi biljaka najvažnije je pronaći formulu koja odgovara vašem osobnom slučaju. Međutim, gledano u cjelini, sve biljke u cijelom svijetu od starina imaju ugled da daju dobar učinak pri mršavljenju.

Stare tajne mršavljenja
Mnoge trave i biljke još od davnina imaju ugled da olakšavaju gubitak težine. Dikica (Galium aparine), koju Kinezi zovu "Chu yang yang", klasičan je primjer. U doba antike smatralo se da je ona odličan lijek protiv pretilosti i dobar lijek za čišćenje krvi, depurativ.

U modernoj fitoterapiji dikica je razvrstana kao "alterativ" (modifikator metaboličkih procesa), diuretik, blagi purgativ i tonik.

Žena koja je izgubila 16 kilograma
Jedan botaničar ispričao je slučaj neke žene koja je htjela smršaviti i koja je svakodnevno uzimala čaj od dikice. Tijekom prvih mjesec dana ništa se nije dogodilo, ali u petom tjednu polako je počela gubiti težinu, a na kraju šestog mjeseca došla je na svoju normalnu težinu, izgubivši 16 kilograma. Nikad se više nije udebljala.

Način uporabe dikice
Napravite čaj tako da jednu kavenu žličicu stavite u vrelu vodu. Poklopite i pustite da stoji 15 minuta. Procijedite i popijte — toplo ili hladno — tri puta dnevno između obroka.

Kako komorač pomaže pri mršavljenju
Komorač, poznata vrtna biljka, ponajprije se smatra dobrim sredstvom za gubljenje težine i za jačanje očiju. Godine 1657. William Coles napisao je: "Sjemenje, lišće i korijen komorača često upotrebljavaju u pićima i napicima oni koji su se udebljali kako bi izliječili svoj nedostatak lakoće i postali suši i vitkiji." John Evelyn spominje da seljakinje od njega prave juhe i čajeve da bi smršavile.

Smatra se da su Grci dobro poznavali ta svojstva komorača jer su tu biljku zvali "marathron", što dolazi od "mariano", a to znači "mršaviti".

Kako mršaviti uz pomoć čaja od komorača
Neka žena je pričala kako je smanjila težinu s 95 na 63 kilograma kao rezultat višemjesečne konzumacije čaja od komoračeva sjemenja. "Stalno sam pila 4 šalice toga čaja na dan", rekla je, "jednu za doručak, jednu u radnoj pauzi, jednu prije ručka i jednu prije spavanja. Nisam bila na strogoj dijeti, ali malo sam smanjila konzumiranje škrobi, masnoća i šećera. Ne samo da sam izgubila kilograme, nego sam i poboljšala svoje zdravlje. Nikad nisam čula da je komorač dobar i za oči, ali nakon što sam ga pila dva i pol mjeseca, primijetila sam da je moj vrlo stari problem (jaka svjetlost zadavala mi je bol u očima) nestao."

Napomena: komorač je član iste porodice kao i peršin i bogat je vitaminom A.

Način uporabe
Dodajte 4 kavene žličice komoračeva sjemenja u jednu litru vrele vode i kuhajte 5 minuta na laganoj vatrici. Maknite s vatre, poklopite i pustite tako 15 minuta, a tada procijedite. Uzimajte jednu šalicu tri ili četiri puta dnevno. Ako to želite, ponovno ugrijte čaj.

Vrijednost komoračeva sjemenja u prahu
Jedna druga žena pripovijedala je da je postigla dobre rezultate s komoračevim sjemenjem u prahu. Kaže da je stavila prah u kapsule i uzimala po dvije, četiri puta dnevno. "Imala sam težak problem debljine", kaže ona, "i mnogo puta sam bila na dijeti. Izgubila bih nekoliko kilograma, a nakon dva ili tri tjedna više nisam gubila nijedan kilogram, premda sam strogo poštovala dijelu. Uvijek sam dolazila do točke kada bi mi volja popustila i ponovno sam počinjala jesti bilo što.

Jednoga dana, prijateljica mi je predložila da iskušam prah od komoračeva lišća. Ne znam kako on djeluje na druge, ali za mene je učinio čuda. Kada sam otišla na dijetu uzimajući taj želirani prah, težina mi se počela pravilno smanjivati, bez razdoblja u kojima bi se kilogrami vraćali. Nakon nekog vremena vratila sam se na svoju normalnu težinu i tvrdim da mogu slobodno jesti, a da ne dobijem kilograme, dok god uzimam prah od komoračeva lišća. Štoviše, napominjem da je komorač čudesno dobar i za moju probavu.

Alge: spas dolazi iz mora
Pretilost je rijetka kod Polinežana i ostalih naroda koji redovito konzumiraju alge. Fucus vesiculosa jedna je od najpoznatijih alga.

Poznato sredstvo za mršavljenje
Doktor T. J. Lyle napisao je u knjizi "Physiomedical therapeutics, Materia Medical and Pharmacy" slijedeće:
Ta biljka provjereno djeluje protiv pretilosti. Kaže se da razlaže masnoće bez štetnih efekata. Djeluje na sluznicu i na limfni sustav. Taj tonik, koji blago mijenja metabolizam, jedan je od sporih i upornih agensa kojima treba vremena da daju željene rezultate. Posebice djeluje na masne stanice. Njegovo djelovanje bolje se može promatrati kod osoba koje imaju vlažnu i hladnu kožu te masne jastučiće.

Doktor Eric Powell to ovako komentira: "Fukus je stari lijek protiv pretilosti, a vjerojatno je i najbolji. Njegovo djelovanje na masna tkiva vjerojatno je uzrokovano visokim sadržajem joda i povezanošću tog elementa s tiroidnom žlijezdom (štitnjačom). No mi znamo da fukus djeluje izravno na masne stanice. Ima regulatorni učinak i premda pomaže pri gubljenju težine, posve je bezopasan i za mršave jer je on zapravo 'normalizator' ".

Čaj od fukusa posebice je ljepljiv i ima neugodan okus, pa ga malo ljudi ima hrabrosti uzimati. Srećom, može se dobiti i u obliku želiranih pastila.

Lecitin i jastučići
Lecitin, koji se uglavnom dobija od sojina zrnja, treba biti dijelom prehrane svih onih koji nadziru svoju težinu. Lecitin pomaže pri kontroli stasa tako što spaljuje masti nagomilane u jastučićima kojih se svi mi želimo riješiti. Lecitin pomaže i pri dobijanju osjećaja da smo dovoljno jeli iako smo jeli manje nego inače, tako da je lakše odoljeti hrani i iskušenju da nešto grickamo između obroka.

Čini se i da lecitin pomaže pri sprečavanju nagomilavanja kolesterola i pojave žučnih kamenaca; on akumulira energiju i intelektualnu moć.

Lecitin je dostupan u različitim oblicima — u pastilama, granulama i kao tekućina — u prodavaonicama dijetetičkih proizvoda.

Lišće maline
U članku objavljenom u jednoj dijetetičkoj reviji, Martin Thoresby napisao je: "Lišće maline jedno je od najdjelotvornijih biljnih sredstava za povratak lijepe linije." Saznali smo da se u Japanu već neko vrijeme mladim djevojkama koje žele smršavjeti preporučuje program s čajem malinova lišća "i priča se da su rezultati nakon mjesec dana 'čudesni' ".

Vitka linija
Thoresby dodaje i ovo: "Moja malenkost imala je prigodu raditi s jednom mladom ženom prelijepa stasa — barem su tako mislili muškarci! Njezina tajna bila je u uzimanju lišća od maline tri puta dnevno između obroka, a od toga nije odustajala čak ni u uredu. Ta dijeta, kombinirana s dva kilometra pješke dnevno (polako, prazna želuca, uspravna držanja i visoko uzdignute glave) donijela joj je, u njezinoj 39. godini, titulu ljepotice na natječaju stotinjak kandidatkinja, od kojih joj mnoge nisu bile ni do koljena."

Malinovo lišće i fukus
"Neka druga žena", nastavlja Thoresbv, "za dva mjeseca smršavila je toliko da su je nazvali 'najmršavija u društvu' u kojem je bilo mnogo mršavih žena. Osim svakodnevnog konzumiranja meda, njezina tajna sastojala se u tome što je dvaput dnevno pila čaj od malinova lišća i uzimala dvije pastile fukusa ujutro i navečer. Postala je manekenka u velikoj modnoj kući."

Mršavljenje s medom
Med, kada se uzima sam, a ne zajedno s drugim namirnicama, stari je lijek protiv pretilosti, koji je popularan i danas. Thoresbv piše: "Može se smršaviti zahvaljujući medu. Preporučujući ga mnogim ženama, zaključio sam da se znatno može izgubiti na težini uzimajući dvije kavene žličice dnevno."

Mršavljenje sa sokom od grožđa
Slijedeće dobro poznato sredstvo je sok od grožđa. Taj proizvod je zdrav i jedan je od najboljih prirodnih depurativa (sredstava za čišćenje krvi).


0 comments:

Popularni postovi