Kako očistiti organizam nakon praznika?

Praznici su iza nas, a tijelo je još uvijek pod uticajem velikih količina hrane i napitaka. Vrijeme je da mu priuštite čišćenje kako bi osigurali dobro zdravlje.


U vrijeme praznika ljudi puno više jedu, manje se kreću, a to, naravno, ostavlja traga na organizmu. Kako posljedice ne bi bile trajne i kako biste povratili snagu i energiju, priuštite organizmu kvalitetno čišćenje. Najbolju detoksikaciju organizmu osigurava voće i povrće, voda te čajevi. Što biste, dakle, ovih dana trebali unositi u organizam?

VODA
Preporuka je stručnjaka da se u organizam dnevno unose najmanje dvije litre vode. Ako želite organizam da očistite, tada bi te količine trebale biti i veće. Oni koji zaboravljaju redovno da piju vodu, trebali bi odmah ujutro da započnu s flašom od dvije litre vode. Na taj način moći ćete pratiti pijete li dovoljno vode. Voda je eliksir života i najbolje djeluje na organizam, stoga pripazite da je dovoljno pijete.

LIMUN
Ovaj agrum vašem će organizmu osigurati sjajnu detoksikaciju jer vitamin C topi toksine i ubrzava njihov izlazak iz tijela. Najbolje bi bilo da popijete čisto ocijeđeni limun, ali ako to ne možete, iscijedite limun u vodu i tako ga popijte. U takav napitak nemojte dodavati šećer jer će umanjiti djelovanje vitamina C.

ZELENI ČAJ
Ovaj je čaj nadaleko poznat po svojim antioksidativnim svojstvima. Za njega kažu daje najdragocjenija tekućina koju možemo unijeti u organizam. Osim što će očistiti organizam od toksina, zeleni čaj će ubrzati i rad jetre, što dodatno pridonosi čišćenju organizma.

KUPUS
Iako se o ovom povrću ne govori mnogo, činjenica je da je riječ o vrlo zdravoj hrani. Kupus efikasno djeluje na enzime koji se nalaze u jetri, što pojačava i ubrzava čišćenje organizma. Osim toga, kupus je povrće koje ima snažna antikancerogena svojstva. Nastojte da se ta namirnica što češće nađe na vašem jelovniku.

LISNATO POVRĆE
Kelj, praziluk, radič, zelena salata i blitva savršeni su za čišćenje organizma. Te vrste povrća sadrže hlorofil koji iz tijela uklanja različite vrste toksina te na taj način rasterećuju jetru. Zeleno lisnato povrće najbolje je jesti sirovo jer je tada djelovanje njihovih svojstava najveći, ali ako ne možete, onda ga skuhajte na pari. Tako ćete sačuvati vrijedna nutritivna svojstva povrća.

BIJELI LUK
Malo koja namirnica može da se pohvali s više od 200 materija koje imaju antibakterijsko i antivirusno djelo-vanje. Nazivaju ga čudom prirode koje savršeno čisti organizam od različitih vrsta toksina. Tajna bijelog luka je u njegovoj sposobnosti aktiviranja enzima koji pomažu radu jetre. Bijeli luk obiluje vitaminima koji će pomoći organizmu.

BROKULA
Ovo je povrće bogato snažnim antioksidativnim svojstvima. Jača imunitet i sprečava nastanak kancerogenih ćelija. Brojni svjetski stručnjaci savjetuju redovno konzumiranje brokule. Međutim, manje je poznato da i klice brokule imaju blagotvorna svojstva koja djeluju čak 50 puta jače od zrele brokule. Klice brokule mogu se kupiti u trgovinama zdrave ishrane.

TRPUTAC
Trputac je biljka koja nije tako česta u svakodnevnoj prehrani stoje zapravo veliki nedostatak. Naime, trputac sadržava mnoštvo topivih vlakana koji upijaju toksine i holesterol. Na taj način štetne materije se brzo i lako izbacuju iz organizma. Vrlo je dobar i prah od trpuca koji se dodaje napicima, a služi za poboljšanje probave.

0 comments:

Popularni postovi