Luk je jako ljekovita biljka, a dobar je i za dugovječnost

Prema nekim izvorima, Zora Agha doživio je 142 godine. Govori se da Turci uzimaju samo jedan obrok dnevno koji se uglavnom sastoji od kruha i luka. Doktor Edmund Szekelv kaže da mu je, kada je Agha imao 140 godina, neki američki poslovni čovjek priredio turneju po Sjedinjenim Državama. Nažalost, on nije mogao podnijeti nagli prijelaz sa svoje uobičajene prehrane na hranu u restoranima i crveno meso koje se tamo servira.


Jaki germicid
Luk pripada istoj porodici kao i češnjak i već se stoljećima upotrebljava za razne bolesti, od tegoba sa cirkulacijom do jednostavne prehlade. Još i danas su mnogobrojni oni koji češnjak i luk smatraju gotovo lijekovima za sve.

Dobro se poznaje djelovanje luka kod plućnih bolesti, a posebice na sluznicu nosa i grla. Znanstvena istraživanja u mnogim zemljama pokazala su da je ta skromna lukovica jaki germicid. Žvakanjem luka samo 5 minuta uništavate sve bakterije u ustima.

Sovjetski istraživači izvijestili su o uspješnom liječenju otvorenih, inficiranih rana kataplazmom luka.

Čuda u luku
Medicinska profesija počinje se ozbiljno zanimati za terapeutske sposobnosti luka pri liječenju visokog tlaka i drugih tegoba s krvotokom. Primjerice, jedna ekipa britanskih liječnika dokazala je testovima na ljudima da luk, i svjež i pržen, pridonosi smanjivanju rizika od srčanih kriza time što povećava sklonost krvi prema razlaganju ili sprečavanju nastanka krvnih ugrušaka. U tim testovima se bolesnicima davao luk s doručkom ili ručkom.

Liječnici i dalje kažu da postoje lijekovi koji sprečavaju prejako zgrušavanje krvi, ali su skupi, djelotvornost im je loša, a popratni učinci ozbiljni. Farmaceutske tvrtke aktivno traže sastojak luka koji bi mogao dovesti do razvitka manje skupog i bezopasnijeg lijeka.

Pomoć usamljenom pomorcu
Prije nekoliko godina američki časopis Prevention (svibanj 1969.) objavio je priču o Wilfriedu Erdmanu, njemačkom 27-godišnjem tesaru koji je zadivio stručnjake vrativši se s 20-mjesečnog putovanja u jedrilici, u savršenom zdravlju. Za razliku od većine pomoraca koji se vrate s takvih ekspedicija, zalihe vitamina u njegovu tijelu nisu bile iscrpljene, a koža mu nije trpjela od soli i sunca. Erdman je pripisao svoje odlično tjelesno stanje vreći od 50 kilograma luka koju je bio ukrcao.

Blagodati ultraljubičastih zraka
Nedavno je profesor Gruwitch najavio da luk emitira posebnu vrstu ultraljubičastih zraka. Te "zrake M" navodno stimuliraju aktivnost stanica i imaju obnoviteljski učinak na organizam. Utvrdilo se da češnjak i ginseng emitiraju iste zrake.

Rješenje za mnoge probleme
Imajući na umu znanstvena istraživanja luka, čini se da bi on mogao dati rješenja za mnoge naše zdravstvene probleme. Luk je namirnica, očito veoma važna, i mogla bi se konzumirati redovito s češnjakom radi najboljih preventivnih učinaka.

0 comments:

Popularni postovi