Češnjak je biljka za dugovječnost

Prije nekoliko godina jedna praprabaka, stara 104 godine, posjetila je staru rođakinju na jugu Manhattana. Prema pisanju tiska, pošla je na putovanje, sama, iz stana svoje unuke u mjesto udaljeno 115 kilometara.


Ali među milijunima osoba u velikom gradu utvrdila je da lupeži nemaju poštovanja prema poodmakloj dobi. Otišla je u policijsku stanicu i prijavila kradu svoje torbice u kojoj je bilo 20 dolara i njezina povratna karta. Policajac ju je dopratio do socijalnog centra, odakle je stupila u vezu sa svojom unukom koja je brzo stigla da bi otpratila baku u stan.

Prije odlaska stara je gospođa odlučila nagraditi svoje prijatelje u policiji tajnom dugovječnosti. Savjetovala im je da dva puta dnevno uzimaju jednu kavenu žličicu naribanog češnjaka u čašici votke. "To snizuje krvni tlak", rekla je baka, "a votka jača cirkulaciju."

Ugled češnjaka u medicinskim krugovima i kuhinjama svijeta
Za češnjak se oduvijek govori da liječi i produžava život. Taj lijek, star kao i sam svijet, prepisivali su svećenici liječnici u starom Egiptu prije pet tisuća godina, a njegova uporaba spominje se i u kineskim, grčkim, rimskim i babilonskim tekstovima. Tijekom te duge povijesti narodnih lijekova pozivi na češnjak nebrojeni su u slučajevima vrlo raznolikih bolesti. No, tek u XX. stoljeću znanost se počela zanimati za češnjak kao za mogući terapeutski agens.

Elektrobiolog hvali češnjak
Profesor G. Tallarico nedavno je napisao: "Lakhovskv (elektrobiolog) govori o čudima češnjaka i luka zbog elemenata i esencija koje sadrže. On pripovijeda da u nekim sibirskim šumama raste vrsta divljeg češnjaka koju tamošnji stanovnici zovu 'ceremisa'. Svake godine: starci, paralizirani, bolesnici svih vrsta polaze onamo u hodočašće da bi jeli taj divlji češnjak više dana ili čak tjedana. Vraćaju se osjećajući se bolje, obnovljeno i izliječeno. Govori se da u Rusiji i Poljskoj neke skupine Izraelita, vrlo siromašnih i pobožnih, povremeno prekidaju bogoslužje i jedu kruha i češnjaka. Rak je među njima nepoznat, a očekivano trajanje života kod njih je dulje od stotinu godina."

Liječnik hvali svojstva češnjaka
Doktorica Kristine Nolfi spominje da se u bivšoj Jugoslaviji i Bugarskoj češnjak gotovo neprekidno spominje u razgovorima u prosječnom domaćinstvu. Ona ističe da su u tim zemljama stogodišnjaci mnogobrojni i da rade po cijeli dan.

Doktorica Nolfi citira mnogobrojne vrline češnjaka. "To je sredstvo za jačanje, laksativ, snižava krvni tlak, dezinficira probavni trakt kod onih čiji probavni sokovi nisu dovoljno bogati klorovodičnom kiselinom, ubija bakterije u debelom crijevu i neutralizira otrove u organizmu."

Slavni Abhažani s Kavkaza
Često se govori o Abhažanima, otpornom kavkaskom narodu. Jedan istraživač utvrdio je da u skupini Abhažana starijih od 90 godina 40% muškaraca i 30% žena vidi tako dobro da može udjenuti iglu u konac bez naočala! U jednom drugom slučaju, liječnici su dobili spermu od muškarca starog 119 godina!

U tekstovima koji se odnose na način života tog naroda napominje se da oni prakticiraju vrlo razrađenu medicinu i da su medu njihovim uobičajenim namirnicama "velike količine češnjaka, koje su im uvijek pri ruci".

Češnjak ima odlična antibakterijska svojstva
Jedan od poznatih sastojaka odgovornih za antibakterijsko djelovanje češnjaka je ailinin. Doktor Wallace E. Harrel primijetio je da ailinin inhibira razmnožavanje velikog broja gram-pozitivnih i gram-negativnih klica. Drugi znanstvenici također priznaju antibakterijsko djelovanje češnjaka.

Češnjak djeluje protiv stanica tumora
Na sveučilištu u Kiotu (Japan) temeljita proučavanja pokazala su da kada se stanice tumora tretiraju ekstraktom češnjaka i potom ubrizgaju u miševe, te životinje dobiju jak imunitet na tu vrstu stanica tumora. Doktori Natata i Fugiwara utvrdili su da jedan ekstrakt svježeg češnjaka nosi taj imunitet: kada se češnjak prokuha, on više ne štiti miševe, koji ugibaju dva do četiri tjedna nakon injekcije. Zauzvrat, tijekom razdoblja promatranja od 10 tjedana, nijedan od miševa u koje su ubrizgane stanice tretirane češnjakom, nije uginuo.

Djelovanje češnjaka protiv raka kod miševa prikazano je i u znanstvenom članku u kojem F. Kroning tvrdi da dolazi do "potpune inhibicije tumora kod sisavaca uporabom svježeg češnjaka".

Zaštita protiv svih vrsta bolesti
Njemački liječnik, doktor Madaus, pokazao je da češnjak neutralizira intoksikaciju nikotinom.

Drugi istraživači utvrdili su da je malo česno češnjaka začuđujuće djelotvorno u prevenciji tuberkuloze, upale pluća, difterije i tifusa, da je korisno pri svim respiratornim infekcijama, posebice za suhi kašalj, prehladu, astmu i bronhitis, da ublažava dispepsiju, grčeve, nadimanje i da je odličan tonik za živce. Štoviše, češnjak ubija neke klice i odličan je lijek za neke slučajeve dizenterije i dijareje. Djeluje i protiv nadraženosti, pa se može upotrebljavati u pastilama protiv upale porebrice, tuberkuloze grla, međurebrenih neuralgija i upale pluća (New York Physician, rujan 1937.).

Preventivno djelujte češnjakom
Ne čekajte da se razbolite, jer možete poduzimati preventivne mjere dodajući svježeg češnjaka u svoje obroke. Možete ga dodavati mesu, sirevima, jajima, povrću, juhi i salatama. Ako vam se ne sviđa okus češnjaka ili vas odbija zadah koji dobijete kad ga pojedete, rješenje leži u tabletama češnjaka: prirodni koncentrati otapaju se tek kada budu duboko u vašem probavnom traktu.

0 comments:

Popularni postovi