Jedite sporije da bi bili zdraviji

Jedan od problema modernog životnog ritma je da uvijek žurimo, te nemamo nizašto vremena, pa tako ni za hranu. To vodi do nezdravog i stresnog životnog stila.


Međutim, ponekad nešto jednostavno može biti izrazito efikasno i uticati na sva naša životna područja. Jesti lagano nije teško, samo morate pokušati. Jedite manje zalogaje, žvačite sporije i duže, uživajte u obrocima i ukusu hrane. Nemojte se tokom obroka pretrpavati. Za to će vam trebati nekoliko ekstra minuta, ali će učinak biti dugoročan. Ovo su neki od razloga zbog kojih biste trebali razmisliti o usporavanju konzumiranja hrane.

1. IZGUBIĆETE NA TEŽINI
Sve veći broj studija potvrđuje kako oni koji sporije jedu unose manje kalorija. Razlog se krije o tome što mozgu treba oko 20 minuta da registruje kako mu je želudac pun. Ako jedemo sporije, imamo dovoljno vremena da shvatimo da smo siti i da se zaustavimo na vrijeme. Ipak, uz to bilo bi korisno i orijentisati se prema zdravijoj hrani s manje masnoća ako želite da smršate.

2. VIŠE ĆETE UŽIVATI U HRANI
Teško je uživati u hrani ukoliko se samo pretrpavate, a nakon toga imate grižnju savjesti zbog prejedanja. Dok jedete trebali biste uključiti sva čula, te uživati u mirisu, ukusu i onome što vidite na tanjiru. Jedite samo hranu koja zadovoljava sva tri kriterija.
Onu koja vam lijepo izgleda, ukusna je i ugodnog je mirisa. Bićete mnogo sretniji ukoliko jedete sporije i trudite se da uživate u svakom zalogaju. Neka vam obroci budu gastronomski užitak, a ne užurbana navika između stresnih događaja.

3. BOLJA PROBAVA
Ako jedete sporije, bolje ćete prožvakati hranu što vodi do bolje probave. Probava započinje u ustima, pa što više posla obavite u ustima manje ćete mučiti ostatak probavnog sistema.

4. MANJE STRESA
Usporavanje unosa hrane u organizam i obraćanje pažnje na ono što unosite može biti odličan način za ublažavanje stresa. Ukoliko se posvetite hrani nećete imati vremena da razmišljate o poslu ili stvarima koje morate da obavite. Kada jedete trebali biste samo jesti. Na taj način ćete se osloboditi značajne količine stresa što bi trebalo voditi do zadovoljnijeg života.


0 comments:

Popularni postovi