Pet pogrešaka koje pravimo za vrijeme dijete

Raznorazne dijete mogu biti vrlo korisne, ali i vrlo opasne. Kad je riječ o propisanoj ishrani koju preporučuju stručnjaci poput doktora i nutricionista uspjeh je zagarantovan.


Iako to na papiru zvuči vrlo jednostavno, realnost je malo drugačija i puno teža. Kako ne bi uzalud gladovali i gubili vrijeme donosimo 6 najčešćih grešaka koje pravimo dok smo na dijeti

1. IZBOR NAMIRNICA
Izabrali ste dijetu koja vam odgovara, ali jedna od namirnica sa menija vam baš i nije po mjeri pa je sami zamijenite nekom ukusnijom. Ukoliko ste na propisanoj dijeti ovu grešku nikako ne bi trebali da pravite. Na kontroliranoj ishrani poput dijete rade brojni stručnjaci koji jako dobro razumiju i poznaju ljudsko tijelo i njegov rad. Želite li da postignete maksimalan efekt izbjegavajte vlastita rješenja i budite dosljedni.

2. IZGLADNJIVANJE
Svaka zdrava dijeta treba da sadrži barem četiri do pet dnevnih obroka. Mali, ali hranjivi obroci neće opteretiti vaš želudac, a vašem će tijelu pružiti sve što vam je potrebno. Izgladnjivanjem se postiže trenutni efekt koji je vrlo kratkog vijeka i vrlo brzo prelazi u debljanje, a ujedno može da bude vrlo opasan za vaše zdravlje.

3. EKSPRESNO MRŠAVLJENJE
lako brojne reklame za dijete i dijetetske proizvode nude ekspresni gubitak kilograma, budite realni i prizemni. Kilogrami se ne dobivaju preko noći pa je logično da ih se tom brzinom nećete niti riješiti. Ne očekujte čudo jer se ono neće dogoditi, barem ne na zdrav način. Odaberite datum početka dijete i svake sedmice se izvažite i usporedite kilažu. Dajte svome tijelu vremena za reakciju.

4. DIJETA I SAMO DIJETA
Svi smo svjesni činjenice da se vježbanjem najbrže tope kilogrami, ali zbog tempa života u kojem živimo i radimo vrlo je teško pronaći vremena za ovaj zdravi hobi. Najbolji recept za skidanje kilograma je zdrava ishrana i fizička aktivnost. Ako ste se već žrtvovali i krenuli na rigorozan režim ishrane, pokušajte barem svake večeri izdvojiti pola sata za laganu šetnju. To će pojačati cirkulaciju i ubrzati vaš metabolizam.

5. BROJANJE KALORIJA
Brojanje kalorija čisto postaje mučenje koje će vas iscrpiti više nego sama dijeta. Pridržavajte se propisane ishrane, prošećite kada možete, a vagu koristite najviše jednom sedmično. Dajte sebi vremena i vjerujte u sebe.


0 comments:

Popularni postovi