Bez obzira na težinu, većina žena ipak misli da je predebela

Ženi koja samouvjereno nosi konfekcijski broj 38 možda zavidi veći broj prijateljica, iako postoje velike šanse da ona zapravo mrzi svoj odraz u ogledalu jer misli da je predebela.


Istraživanje je pokazalo da jedna od 17 žena normalne zdrave težine misli da mora još da smršavi. U nedavnom britanskom istraživanju čija je glavna tema bila ženski doživljaj vlastite težine i izgleda učestvovalo je preko 2.000 žena.

Ispitanice su, između ostalog, nakon što su posmatrale svoj odraz u ogledalu, morale da izaberu 12 pridjeva kojima bi opisali kako se osjećaju ili izgledaju. Od žena koje su imale idealnu težinu, samo njih 13 posto bilo je zadovoljno svojim odrazom u ogledalu, a samo šest posto ih je opisalo sebe kao premršave. Oko 17 posto žena zdrave težine za sebe je reklo da je predebelo, a jednaki broj ih je priznao da je lošije volje nakon što vidi svoj odraz u ogledalu. Muškarci su, s druge srane, pokazali puno više samopouzdanja, a samo njih šest posto normalne trećine smatralo se debelima.

Ali, žene su, smatraju psiholozi, previše opterećene svojom težinom i izgledom, a mnoge su nezadovoljne i kad nisu mršave poput supermodela. Ali, nije samo problem u visokim standardima koje sebi postavljaju jer misle da i drugi kad ih gledaju misle da su predebeli. Vjeruju, dakle, da današnja kultura očekuje od njih da budu supermršave. Istraživanje je također pokazalo da se osobe sa viškom kilograma bore sa svojim emocijama u najmanje pet svakodnevnih situacija, od gledanja u ogledalo, preko fotografija sa ljetovanja, susreta sa starim prijateljima, isprobavanja nove odjeće u prodavnici do oblačenja za večernji izlazak.


0 comments:

Popularni postovi