Čaj od koprive – Kopriva kao lijek

Čaj od koprive radi se od zeljaste biljke po imenu kopriva (Urtica dioica).

 Porodice Urticaceae koprive (velika kopriva, žara, žegavica, žegoča kopriva, kropiva i sl.). To je biljka koja raste u mnogim dijelovima svijeta, u Europi, Sjevernoj Americi, Aziji i Africi. Kopriva je jedno vrijeme bivala zapostavljena, ali na sreću sve se više i više počela primjenjivati u razne svrhe. Od davnina kopriva se koristi kao lijek i hrana, a njezina ljekovita svojstva i danas su nezamjenjiva.

Dokazana ljekovita svojstva koprive su:
Izuzetno dobar kod infekcije mokraćnog sustava.
Koristi se kod upale mokraćnih mjehura.
Kod prevencije nastanka bubrežnih kamenca.
Pročišćava krv (posebno koristan kod kožnih bolesti).
Zbog bogatstva željezom izuzetno dobar kod slabokrvnosti, stvaranju crvenih krvnih zrnca.
Potiče obnovu stanica (izuzetno koristan za obnovu istrošene hrskavice).
Kod reume.
Sprečava opadanje kose.
Regulira probavu.
Pomaže kod vodene bolesti.
Za bolji san.
Djeluje umirujuće tj. smiruje živčanu napetost.
Kod čireva na želucu i crijevima.
Izuzetno dobar kod plućnih bolesti (najčešće se dodaje med).
Preporuča se kod upala desni.
Pomaže kod snižavanja šećera u krvi.
Koristi se kod bolesti jetre.
Zaustavlja krvarenja (primjena kod krvnog mokrenja, prejakog menstrualnog krvarenja).
Koristi se kod tumora slezene.
Pomaže kod virusnih i bakterijskih infekcija.
Pomaže kod alergija.
Jača imunitet.

Klasičan način pripreme čaja od koprive

Kuhajte 0,2 litre vode dok ne uzavre.

Stavite 1 vrećicu.

 Ako se čaj ne nalazi u vrećicama onda stavite čajnu žlicu biljke.

Prelijete s kipućom vodom.

Poklopite i ostavite 15 – 20 min.

Procjedite.

Možete početi s ispijanjem ovog izuzetno ljekovitog napitka.


0 comments:

Popularni postovi