Prirodnim putem liječite gastritis

Želučani katar može prouzročiti samo blagu i povremenu bol. No katkada je vrlo ozbiljan. Kod gastritisa, sam želudac obolijeva od katara, no često ovo stanje prati katar jednjaka ili prvog dijela tankog crijeva. Ovu bolest zovemo enteritis, za razliku od kolitisa, termina koji označava bolest debelog crijeva. Pošto je probavni sustav kompletna cjelina, katar jednog dijela utječe, neposredno ili posredno, i na ostale dijelove, neovisno o njegovom učinku na ostale dijelove organizma.


Postoje dva tipa gastritisa: akutni i kronični. Ova se podjela može primijeniti i na ostale tegobe probavnog sustava, s time da je akutni oblik neposredno izazvan specifičnim faktorom iritacije ili alergijom. Najčešći faktori iritacije su alkohol, jaka kava i čaj, duhan i suvremeni lijekovi, posebice analgetici. Kronični želučani katari mogu se javljati i različitim oblicima, no simptomi i načini liječenja vrlo su slični. Ako za prehlade ili gripe izlučena zaražena sluz dospije u želudac, to također može izazvati gastritis.

Tretman dugotrajnih kroničnih tegoba
Pacijent, poslovan čovjek od četrdesetak godina, opisao je svoje simptome: žgaravica i mučnina nakon obroka, oštri bolovi, nadimanje, čak i nakon laganog obroka. To je trajalo više od 5 godina i svi su se tretmani pokazali neuspješnima. Pregledom je ustanovljeno bolesno područje na želucu, osjećaj mučnine izazvan pritiskom i nadimanja kao uzrok napregnutosti želuca. Bolovi su se javljali u različitim intervalima nakon uzimanja hrane, a nedavni rendgenski snimci nisu pokazivali ništa abnormalno, pa sam mogao isključiti čir i dijagnosticirati gastritis. Pacijent je pušio do 20 cigareta na dan, konzumirao znatne količine viskija i volio vrlo jak čaj.

Adekvatna prehrana uvijek je važna kod liječenja bolesti, pogotovo bolesti probavnog sustava. Prikladan odmor i izbjegavanje stresa potrebni su za potpun oporavak. Savjetovao sam da izbjegava prenaprezanje: fizičko, mentalno, živčano i prehladu te sve ono što bi moglo pogoršati tegobe. Ishrana se bazirala na slijedećem:

•             Izbjegavati kisele namirnice: ocat, kisele krastavce; iritirajuće namirnice: papar, začine, alkohol, jaku kavu i čaj; vlaknaste namirnice: grašak i grah, koru voća, sirovu hranu ili slabo kuhano povrće, svu suhu hranu.

•             Uzimati neutralne namirnice: brijestovu koru, mlijeko i mliječne proizvode, bijelo meso (piletinu) i ribu, kuhano povrće, lagani čaj. Svu hranu i piće treba uzimati toplo, ali ne vruće.

Pacijent se složio da se podvrgne ovoj dijeti i da prestane pušiti. Ove mjere, kao i lijekovi na bazi biljaka, omogućili su mu da za nekoliko mjeseci povrati zdravlje i snagu i sada su njegovi simptomi potpuno nestali.

Tretman protiv gastritisa na bazi biljaka
U ovom slučaju gastritisa, tretman je. sadržavao lijekove koji imaju svrhu da reguliraju stvaranje želučanih kiselina, ublaže živčanu napetost, smire sluznicu probavnog sustava i pridonesu resorpciji suvišnih izlučevina.

Gastritis, enteritis, katarne bolesti probavnog sustava dobro se liječe sljedećim biljkama:
Cvjetovi kamilice
Gorska suručica
Crni tetrljan
Ždralov kljun
Korijen bijelog sljeza
Cvjetovi i korijen gaveza.
Protiv gastritisa, napravite čaj od ovih sastojaka:
Cvjetovi kamilice 8 grama
Gorska suručica 25 do 30 grama
Korijen bijelog sljeza 15 grama
Crni tetrljan 15 grama

u pola litre kipuće vode. Uzimajte 2 do 4 kavene žličice s istom količinom vode dva sata prije obroka.

Pročitajte još: Prirodni lijek protiv gastritisa.

1 comment:

  1. Može li liječenje vodom pomoći u riješavanju problema s gastritisom

    ReplyDelete

Popularni postovi