Prirodni lijekovi za liječenje glavobolje

Velik broj ljudi pati od migrene ili neke druge vrste glavobolje. Znanstvenici upotrebljavaju jedinicu zvanu "dol" za mjerenje boli. U tom stupnjevanju 6 dola predstavlja razinu boli koja se rijetko doseže. Jaka migrena odgovara jačini od devet dola!


Ako žrtva ima sreće, napad migrene traje manje od jednog sata. Ako ne, ona može potrajati i cijeli dan, ponekad i više dana, pa i cijeli tjedan.

Simptomi migrene
Žrtve prepoznaju znakove koji najavljuju napad. Neposredno prije eksplozije boli pojavljuju se poteškoće s vidom: koprena ili "magla", crne mrlje i jarke boje. Žrtva može imati i vrtoglavicu. Malo polom bol se pojačava, pulsira i tuče poput čekića — samo na jednoj strani glave, često iznad desnog oka, dok ga neke osobe osjećaju na lijevoj strani. Bol brzo dosiže najjaču žestinu. Ponekad se može proširiti na cijelu lubanju i postati nepodnošljiva. Ta klinička slika često se kompletira mučninom i povraćanjem.

Do kraja napada, rad i društveni odnosi potpuno su onemogućeni. Većina žrtava može samo trpjeti i umiriti se u tamnoj sobi, daleko od buke, sve dok bol ne prestane.

Mogući uzroci migrene
Od mnogih različitih profesionalnih mišljenja izložit ćemo ih nekoliko:
1.            Hipoglikemija, stanje koje je posljedica prehrane prebogate šećerima i rafiniranim brašnom, s nedovoljnim količinama vitamina i minerala.
2.            Emocionalna napetost izazvana tugom, bijesom, razočaranjima, tjeskobom i slično.
3.            Tegobe s jetrom.
4.            Zatvor i "autointoksikacija" koju on izaziva.
5.            Alergija na konzervanse i kemijske prehrambene aditive.
6.            Tegobe sa žlijezdama, što je zaključak koji se izvodi iz činjenice da napadi migrene često prestaju s popuštanjem rada spolnih žlijezda (u menopauzi kod žena i u poodmakloj dobi kod muškaraca).

Loše prehrambene navike također mogu izazvati migrenu. Doktor Atkinson je izjavio: "Dvije najčešće pogreške vjerojatno su nedovoljno obilan doručak i previše, ponekad enormno mnogo, konzumiranih ugljikohidrata. Prehrana treba biti bogata bjelančevinama, siromašna mastima, s umjerenim količinama ugljikohidrata (glucida), a valja obratiti pozornost na mogućnost alergija na namirnice kao što je čokolada i sir, što su mogući etiološki faktori nastanka migrene. Konzumacija duhana u Moniereovoj bolesti i konzumacija alkohola, kad je riječ o migreni, trebaju se izbjegavati jer su to česti i jaki izvori tegoba."

Iako je toga svjesno malo onih koji pate od migrene, udisanje mnogih proizvoda i mirisa može pojačati krug koji izaziva jaku glavobolju. Doktor Spear tvrdi da su prašina i plijesan među najčešće odgovornim tvarima. Pacijenti alergični na prašinu i plijesan zamjećuju da se prvi simptomi migrene pojavljuju nakon boravka u podrumskoj prostoriji ili pećini ili pak nakon što su tamo stanovali. Doktor Spear kaže da tvori koje mogu prouzročiti migrenu mogu biti magla, boje, razrjeđivači, duhanski dim, aerosoli, parfemi, amonijak, klor, mirisi pečenja, plin u ispušnim cijevima i formalin.

Vitaminoterapija
Ne zaboravite da biljke sadrže i vitamine.
Gospodin Atkinson ispričao je da su visoke doze vitamina B1 i B2 vrlo djelotvorne u slučaju migrena (The Practitioner, 1958.). Jedan drugi liječnik, doktor Nevil Lyton, upotrebljava kombinaciju koja se sastoji od riboflavina (B2), piridoksina (B6) i nikotinamida (B3) plus 800 miligrama vitamina C po injekciji. U lakšim slučajevima doktor Lyton primjenjuje i sam riboflavin. Premda se unosi u obliku injekcija, doktor Lyton kaže da je postigao dobre rezultate i oralnim uzimanjem 10 mg tri puta dnevno.

Olakšavanje vitaminom C
Jedan pacijent pronašao je potpuno olakšanje pomoću vitamina C. U želji da i drugi imaju koristi od njegova iskustva, priopćio ga je u javnom pismu objavljenom u londonskom Daily Telegraphu.

"Kažem samo da je bio djelotvoran u mom slučaju", napisao je gospodin D. P. "Vjerujem da ima i drugih slučajeva migrene i drugih osoba kojima bi vitamin C mogao pomoći. Reakcija mog liječnika bila je da on ne može naštetiti, ali bio je jako sumnjičav."

Gospodin D. P. nastavlja i kaže da je blagodati vitamina C otkrio posve slučajno.

"Imao sam težak napad migrene iako sam morao voziti auto na dugom putovanju. U očaju sam uzeo 5 pastila od po 50 miligrama vitamina C. Na moje veliko iznenađenje, mrlje boja i geometrijski motivi nestali su iz vida za nekoliko minuta i glava me više uopće nije boljela."

Nakon tog pisma gospodin D. P. primio je mnogo pisama čitatelja. "Bile su tu dvije ili tri osobe koje su mi zahvalile i spomenule da su njihove krize prošle nakon tridesetak minuta", kaže on. "Nije slučajno da su djelotvorni grejp i sok od grejpa, a da narančin sok ima suprotan učinak i zapravo pojačava napade. Jedan od čitatelja koji su mi pisali, također je otkrio da je sok od limuna djelotvoran. Ne znači li to da je migrena povezana s funkcijom jetre?"

Napomena: Ako odlučite uzimati vitamin C, neka on potječe iz prirodnih izvora kao što je šipak ili limun.

0 comments:

Popularni postovi