Obična komoljika — cerebralni tonik

Obična komoljika (Artemisia vulgaris) razlikuje se od svoje poznatije rođakinje, gorke komoljike (Artemisia absinthium) bojom i oblikom listova, koji su zelenkasti odozgo, bjelkasti odozdo i vrlo su narezuckani.


U Kini se komoljika često upotrebljava u medicini, a kao donositeljica sreće postavlja se u glavnu prostoriju kuće tijekom Zmajevih svečanosti. U jednom razdoblju bila je tako obožavana da je kineski pobunjenik Huang Ch'ao naređivao svojim vojnicima da poštede život svima koji imaju komoljiku u kući.

Moderna uporaba komoljike
Moderni fitoterapeuti svrstavaju komoljiku u tonike, lijekove za jačanja živaca, stimulante, dijaforetike i lijekove za uređenje menstruacije (emenagoge). C. F. Leyel je izjavio: "Veza između mozga i leđne moždine tako je izravna da biljke koje utječu na kralježnicu, vjerojatno utječu i na neki dio mozga... primjerice, komoljika stimulira leđnu moždinu i ublažava nagomilavanje krvi u mozgu... Komoljikom se borimo protiv mjesečarenja. Ona je odličan moždani tonik."

Napomena: čaj od komoljike može se napraviti od suhog lišća ili od sušenih vrhova. Pripremite samo od vrhova i začinite medom pa će čaj imati jedinstven i vrlo ugodan okus.

0 comments:

Popularni postovi