Bademi štite od dijabetesa i srčanih problema

Jedete li bademe mogli biste spriječiti pojavu dijabetesa i srčanih bolesti, kažu američki naučnici koji su uočili znatno poboljšanje u krvnoj slici osoba koje su jele više ovih orašastih plodova.


Dijabetes je jedna od bolesti koja se najbrže širi po svijetu, a tip 2 je najučestaliji (90 do 95 svih oblika dijabetesa). Ali novo istraživanje pokazuje da ishrana u kojoj su zastupljeni bademi može spriječiti razvoj bolesti, piše u žurnalu Američkog univerziteta nutricionista. Uključite li bademe u svoju svakodnevnu prehranu olakšačete dijabetes tipa 2 i ako se on već pojavio. Dijabetičari pate od nedostatka insulina tj. ne mogu iskoristiti glukozu iz krvi jer ona ne može ući u ćeliju i pretvoriti se u energiju. Kod nekontrolisanog dijabetesa glukoza i masnoće ostaju u krvi i s vremenom oštećuju vitalne organe.

Međutim istraživanje provedeno na Univerzitetu Medicine u Nju Džersiju pokazala da ishrana bogata bademima uzrokuje veću djelotvornost insulina i smanjuje LDL holesterol kod onih ljudi koji imaju povišen nivo glukoze u krvi, ali još uvijek ne toliko visok da bi ih smatrali dijabetičarima.

Rukovodilac istraživanja dr Mišel Vien kaže: "Ovo daje nadu onima koji imaju veći rizik za razvoj hroničnih bolesti kao što su dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti. Nova ishrana mogla bi promijeniti faktore rizika koji igraju ulogu u razvoju bolesti." Širom Evrope od dijabetesa boluje oko 55 miliona ljudi.

0 comments:

Popularni postovi