Zona dijeta
Biokemičar, Dr. Barry Sears je razvio zona dijetu.
Zona nije još jedna dijeta koja traje tjedan dana, već je u pitanju cjelokupan način prehrane uz koji ne samo da ćete mršaviti, već ćete biti i boljeg zdravlja.
Dnevno vam je potrebno minimalno 5 obroka od kojih su 3 veća. Također, razmaci između obroka ne smiju biti duži od 5 sati. Dnevno pijte oko 2 litre vode, a svaki obrok ne smije sadržavati više od 500 kalorija. Ako se pridržavate Zone, rezultate ćete vidjeti već nakon tjedan – dva.
Prehrana u zoni je jedinstvena jer naš svaki obrok treba da sadrži 40% ugljikohidrata, zatim 30% proteina i 30% masti.
Ovo nije uobičajena dijeta, već sasvim novi način prehrane- zdrava prehrana.
Da bi se potpuno shvatio način provođenja zone potrebno je imati knjigu u kojoj je sve detaljno objašnjeno. No pisat ćemo recepte pa možete po tom jelovniku pratiti ukoliko se želite početi zdravo hraniti.
Zona daje dobre rezultate za regulaciju inzulina i dobra je za dijabetičare i za sve koji žele živjeti zdravi i vitki.
Niti jedna dijeta nije apsolutno dobra za vaše zdravlje. Stoga, prije nego se posvetite novom režimu prehrane, potražite savjet svog liječnika.
VINSKI GULAŠ
Meso narezati na podjednake komadiće i ispeči na ulju i malo vode. Izvaditi meso pa na istoj masnoći pirjati nasjeckani luk. Dodati meso, lovor, kim i Vegetu te nastaviti pirjati povremeno podlijevajući vodom.
Zona daje dobre rezultate za regulaciju inzulina i dobra je za dijabetičare i za sve koji žele živjeti zdravi i vitki.
Niti jedna dijeta nije apsolutno dobra za vaše zdravlje. Stoga, prije nego se posvetite novom režimu prehrane, potražite savjet svog liječnika.
VINSKI GULAŠ
10P | 350g govedine | |
kim | ||
lovor | ||
crvena mljevena paprika | ||
sol | ||
9M | 3 žličice ulja | |
4U | 200g krumpira | |
1,5U | 150ml bijelog vina | |
0,5U | 60g pasirane rajčice | |
3U | 420g luka | |
1 žlica vegete | ||
1U | 290g svježeg kupusa | |
1M | 1/3 žličice maslinovog ulja |
Meso narezati na podjednake komadiće i ispeči na ulju i malo vode. Izvaditi meso pa na istoj masnoći pirjati nasjeckani luk. Dodati meso, lovor, kim i Vegetu te nastaviti pirjati povremeno podlijevajući vodom.
Pred kraj pirjanja po potrebi posoliti, dodati crvenu mljevenu papriku, koncentrat rajčice, vino i krumpir narezan na kockice. Kuhati dok krumpir i meso ne omekšaju.
Vinski gulaš poslužiti uz salatu od kupusa začinjenu maslinovim uljem i octom .
ZELJANICA
Sastojci
2U 500 g špinata
7 U 14 žlica brašna
5 P 350 g sira
4P 4 jaja
3 M 3 žlica kis. vrhnja
0.6 UPM 150 ml mlijeka
1 prašak za pecivo
6 M 2 žličice masl. ulja za podmazati
ukupno:
9.6 UPM
Priprema
Jaja, vrhnje i dobro zgnječeni sir umutiti . Zatim dodavati 14 žlica brašna i prašak za pecivo. Špinat oprati , sitno nasjeckati , nasoliti i ostaviti 0,5 sata , lagano ocijediti i umiješati u gornju smjesu. Po želji dodati češnjaka i vlasca (ili druge začinske trave). Ako je smjesa pregusta dodati mlijeko. Kalup namastiti i u njega ravnomjerno raspodijeliti smjesu. Peći oko 30 minuta na 200 stupnjeva.
Posluživanje
Dobra je i topla i hladna, a možete ju napraviti i sa zeljem, blitvom,koprivama, keljom …
Savjet
Umjesto 4 jaja možete uzeti 2 jaja i 4 bjelanjka.
TORTA S JAGODAMA
Sastojci
biskvit
4P 4 jaja
5U 10 žlica brašna
1U 0,5 žlice fruktoze
4 žličice stevije
6 žlica hladne vode
mala žličica soda bikarbone
fila
6,5P 450gr svježeg sira
3U 540gr jagoda
12M 2dl slatkog vrhnja (malo manje)
1,5P vrečica želatine u prahu
4 žličice stevije
1U 1 crveni preljev za tortu
2U 1,5 dl soka od jagoda (višnje) + 0,5dl vode
Priprema:
Ispeči biskvit veličine 22x22cm ( ili promjera 16cm) na 180°C.
Od jagoda napraviti kašicu u blenderu (malo cijelih jagoda ostaviti za ukras). Umutiti sir,steviju i dodati kašicu od jagoda, a zatim umiješati namočenu i zagrijanu želatinu. Umutiti vrhnje za šlag i ručno umiješati u kremu, kremu premazati preko biskvita i ukrasiti komadićima jagode. Preljev za torte pripremiti sa sokom i vodom prema uputi i kad se počne zgušnjavati preliti preko torte.
Ukupno 12 blokova UPM
0 comments: