Hrana od koje ćete biti ljepši

Umjesto da kupujete preskupe ultrahidrirajuće kreme ili "antiejdž" piling, zavirite u frižider. Svojom ishranom možete da utičete na to kako izgledate. Uvođenje nekoliko raznovrsnih hranljivih namirnica je lak, praktičan i jeftin način da poboljšate svoj izgled (dobijete sjaj u očima, spriječite opadanje kose ili očistite ten). Evo voća i povrća koje će vaš učiniti još privlačnijim.


CVEKLA
Odličan je saveznik u borbi za očuvanje našeg izgleda, korijen cvekle sadrži betain, bioaktivni agens koji pomaže razlaganju masti. A sok od cvekle sadrži vrstu klora koji pomaže pri varenju. Ako vam cijeđena cvekla ne djeluje najukusnije na svijetu, probajte barem da je uzimate u prirodnom stanju, kao salatu.

ULJE OD SJEMENKI GROŽĐA
Ovo vrlo "moderno" ulje je svjetlo zlatne boje, savršeno za prelivanje salata ili italijanskog kruha. Sada se koristi u kozmetici kao dodatak za mekšu kožu ali je bogato i vitaminom E koji smanjuje pojavu bora. Koristite ga kao što biste i maslinovo ulje - bilo u salatama bilo za prženje.

SPANAĆ
Popajeva omiljena hrana neće učiniti da vam mišići nabreknu kao u crtaću, ali spanać je bogat karotenoidima luteinom i zeaksantinom koji odlično djeluju na čistoću vaših bionjača. Ovaj zeleniš bogat željezom je savršen za salate, kan ili kao dodatak šnicli.

PURETINA
Muškarci možda ne gledaju često u svoje nokte, ali seksi ženska u baru hoće. Djevojke obraćaju pažnju na muškarčeve nokte, zube, kosu i uši; one vole da znaju koliko ko vodi računa o sebi. Stoga, momci, nemojte podcjenjivati značaj zdravih noktiju. Dobra vijest: beskrajno je lako. Samo se postarajte da a) unosite dovoljno vode i b) uzimate dovoljno proteina. Što ne znači da treba do kraja života da jedete samo biftek. Raznovrsna ishrana bogata voćem i povrćem, naročito onim svijetlih boja, ključna je za održavanje dječačkog izgleda. Supa od puretine je odlična za početak jer ćete tako unijeti u sebe i tečnost.

JAJA
Ovi nepresušni izvori energije često su idealan sastojak brzih i lakih večera ako volite omlete ili jaje na oko. Rovita jaja su savršena za početak dana, a barena mogu poslužiti kao dodatak sendviču. Jaja su bogata željezom, koje pomaže u sprečavanju gubitka kose i sumporom koji je čini mekanom i glatkom.

BANANE
Ovo voće održava vašu kožu lijepom i elastičnom. Pušenje cigareta, recimo, ozbiljno narušava elastičnost vašeg "rođendanskog odjela", a kalij u bananama može vam pomoći da to ublažite.

GUAVA
Guave su bogate antioksidansima, uništiteljima slobodnih radikala koji narušavaju izgled vaše kože i zbog kojih možete da izgledate stariji nego što jeste. Ne morate čak ni da ih jedete, ako niste ljubitelj. Samo iscijedite "meso" u činiju i utrljajte ga na kožu, pa isperite. Guave su bogate i vitaminom C. Imaju ga pet puta više od "skromne" naranče.

CRVENI KUPUS
Svjetlo ljubičasti rođak poznatije žućkaste verzije pun je sumpora i joda koji su odlični za čišćenje organizma. Čista unutrašnjost znači da tijelo nema toksina, što se onda odražava i na vašu kožu. Ako recimo imate akne, važnije je da vam organizam iznutra bude čistiji nego marka losiona koji ćete nanositi na lice. Borite se na oba fronta.

0 comments:

Popularni postovi